Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сарафов се оказа подведен от Гешев, че децата му са присъствали на взрива. ПП-ДБ иска оставката му


Борислав Сарафов
Борислав Сарафов

Борислав Сарафов каза в петък, че се е подвел по думите на главния прокурор Иван Гешев в твърдението си, че държавният обвинител номер едно е бил със семейството си по време на взрива.

Твърдението на Сарафов, зам.-главен прокурор и ръководител на Националната следствена служба (НСлС), е от 1 май, когато избухна експлозив в непосредствена близост до колата на Гешев. След случая главният прокурор каза пред сайта "Епицентър", че децата му са се изплашили много.

"Думите ми, произнесени от мен на брифинга на 1 май в близост до местопроизшествието, а именно: „само една случайност е спасила, както главният прокурор и семейството му, така и редица случайни хора“, са произнесени, тъй като аз самият съм бил подведен от думите на г-н Гешев, че се притеснява за децата си", казва Сарафов в позиция, изпратена до БТА .

Той добавя, че съжалява, ако е внесъл объркване, че семейството на главният прокурор е пътувало с него, като уточнява, че тази информация не е била изнесена първо от него. "Впрочем, ако проследите медийното отразяване на случая, ще обърнете внимание, че на следващия ден – 2 май, пред сградата на Министерския съвет отговарям коректно на въпроса: „Кой е бил в автомобила с главния прокурор“, добавя Сарафов.

По-рано в петък служебният вътрешен министър Иван Демерджиев съобщи, че семейството на Иван Гешев не е пътувало с него, когато се е случил взривът. Малко след изказването на Демерджиев коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) поиска оставката на Сарафов, както и отнемане на разследването на случая от НСлС.

"Държа да подчертая, че няма да изляза на калния политически терен - аз съм тесен професионалист и не желая да бъда разменна монета в политическите „шеги и закачки“, казва зам.-главният прокурор. "Не ми е ясно, как представител на законодателната власт, може да иска оставката на магистрат от независимата съдебна власт, тъй като обратното не си го позволява никой мой колега".

По-рано Демерджиев каза също, че Европол се е отзовала на призива на българските власти и е поискала да се включи в разследването на случая. По думите на Демерджиев кортежът на главния прокурор се е движил по обичаен за него маршрут, по който е минавал многократно, като щетите по колата му са незначителни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG