Връзки за достъпност

Извънредни новини

Коя е Мария Габриел - еврокомисарката, която Борисов предложи за премиер


Бойко Борисов, Мария Габриел и Томислав Дончев, ГЕРБ, по време на Националното събрание на ПП ГЕРБ София, 13 март 2022 г.
Бойко Борисов, Мария Габриел и Томислав Дончев, ГЕРБ, по време на Националното събрание на ПП ГЕРБ София, 13 март 2022 г.

В сряда ГЕРБ предложи свой кандидат за премиер. Тя има дългогодишен опит в различни структури на Европейския съюз, но и един непроверен договор за евтино общинско жилище. Коя е Мария Габриел?

Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС е сегашнaта еврокомисарка Мария Габриел. Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в изявление от парламентарната трибуна в сряда.

Новината идва, след като ден по-рано Борисов каза, че ще обяви в парламента в сряда номинацията си за министър-председател в състава на проектокабинета с първия мандат. Очаква се президентът Румен Радев да връчи мандата на ГЕРБ-СДС като първа политическа сила в понеделник, 15 май.

"Това, което искам да кажа към нейната биография, е, че това, което е дадено на България и на българския еврокомисар Мария Габриел, са иновациите, научните изследвания, културата, Вежди [обръщение към депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов], и младежта - теми, по които всички имаме в програмите си написано доста", каза Борисов.

"Ще изпълняваме конституционните срокове, тъй като като действащ еврокомисар, който трябваше да присъства и на срещата на Г-7, има юридически процедури, по които тя трябва да мине. Затова нашите контактни групи ще се свържат с вас, за да може тя да провежда срещите и да поема своите отговорности като кандидат за премиер през тях", добави още Борисов в краткото си изявление.

Във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов описа кандидата за премиер, който ще предложи, като "човек, който може да изведе икономиката, индустрията, модернизацията, в посока, която ние очакваме". Тогава той каза и че според него кандидатурата е "безспорна", а изборът "е абсолютно за точния момент".

Коя е Мария Габриел

Мария Габриел е родена през 1979 г. в малък град близо до Гоце Делчев. Завършва езиковата гимназия в Кюстендил, по-късно учи българска и френска филология в Пловдивския университет, а след това през 2003 г. придобива магистърска степен по сравнителна политика и международни отношения в Бордо, Франция.

Няколко години работи като асистент научен изследовател в Института по политически науки във френския град. Там тя преподава в сферата на процеса на вземане на решения в ЕС, политическа социология и международни отношения.

Какъв е опитът ѝ в Брюксел

Габриел има богат опит в европейските структури. Тя е евродепутат от ГЕРБ в състава на групата на Европейската народна партия (ЕНП) между 2009 и 2017 г. Тогава поема поста на еврокомисар в ресор цифрова икономика и общество, след като предишната българска еврокомисарка Кристалина Георгиева подаде оставка, за да стане главен изпълнителен директор на Световната банка.

От 2019 г. до днес Габриел е комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

През 2012 г. се омъжва за Франсоа Габриел, който тогава е част от екипа на председателя на групата на ЕНП в Европейския парламент (ЕП). Същата година става координатор на партията в Комисията по права на жените и равенството между половете в ЕП и е избрана за зам.-председател на ЕНП.

След европейските избори през 2014 г. е зам.-председател на Групата на ЕНП в европарламента по въпросите на Средиземноморието, Близкия изток и Северна Африка и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП.

Проверката за общинското жилище

През 2018 г. гражданско сдружение "Боец" внесе сигнал срещу Габриел в Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). В него се твърдеше, че тя е ползвала под наем общинско жилище, като месечната наемна цена на жилището е била в размер на 400 лева - по-ниска от пазарната. Договорът е сключен през октомври 2010 г., когато тя вече е била евродепутат с 30 000 лв. месечен доход.

През 2019 г. КПКОНПИ прекрати производството с аргумента, че членовете на Европейския парламент не са лица, заемащи публична длъжност по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

"От това следва, че в периода на действие на договора за наем от 01.10.2010 г. до 31.08.2012 г., Мария Габриел не е заемала публична длъжност, по смисъла на закона", написа тогава антикорупционната комисия в мотивите си за прекратяване на проверката.

Въпросният апартамент е собственост на общинското дружество "Заводпроект". Според "Боец" цената на наемите през този период в съответния квартал била в диапазона между 1400-1600 лв. Към сигнала са били приложени и медийни публикации.

Как се стигна до предложението

Според Конституцията президентът връчва първия мандат за съставяне на правителство на партията, спечелила парламентарните избори. На 2 април именно ГЕРБ-СДС получи най-много гласове (26,49%), следвана от "Продължаваме промяната-Демократична България" с 24,56% и "Възраждане" с 14,16%. Никоя от формациите в 49-тия парламент няма мнозинство.

След получаването на мандата от президента ГЕРБ-СДС ще разполага с едноседмичен срок да представи структура и състав на Министерски съвет.

В края на миналата година ГЕРБ отново беше първа политическа сила и получи първия мандата за съставяне на правителство. Тогава партията лансира за премиер проф. Николай Габровски, основавайки номинацията му на факта, че той не е партийна фигура.

Той обаче не успя да събере достатъчно гласове в парламента. Правителство не беше избрано и с останалите два мандата и така се стигна до последните предсрочни избори на 2 април.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG