Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мария Габриел е избрана за зам.-шеф на ЕНП с най-много гласове


Бойко Борисов и Мария Габриел на конгреса на ЕНП в Загреб
Бойко Борисов и Мария Габриел на конгреса на ЕНП в Загреб

Мария Габриел беше избрана за зам.-председател на Европейската народна партия (ЕНП) на 26-ия конгрес на партията в Загреб в четвъртък. Тя получи най-много гласове от 12-те кандидати, които участваха в надпревара за 10 места в партийното ръководство.

442-ма делегати са подкрепили българката срещу 440 за председателя на външната комисия на Европейския парламент, германецът Дейвид Макалистър, който е с втори резултат и ирландската европейска министърка Хелън Макинти с 430, съобщи изборната комисия. Сред заместниците в ЕНП ще бъде и еврокомисарят Йоханес Хан, румънският евродепутат Зигфрид Мурешан, както и бившият шеф на Европарламента и евродепутат Антонио Таяни.

Габриел е третата българка в ръководството на партията на европейските християн-демократи след Надежда Михайлова (1999-2006) и неуспялата кандидатка за еврокомисар Румяна Желева, която заемаше същата длъжност между 2009 и 2012 г.

В сряда ЕНП си избра и нов председател – полякът Доналд Туск. Така двете най-големи европейски партийни семейства – ЕНП и ПЕС със Сергей Станишев, получиха източноевропейци за председатели. След приключването на мандата на Туск начело на Европейския съвет на 1 декември обаче новите страни остават без представители на топ позиции в европейските институции.

И "култура" отива при Габриел?

Междувременно по инициатива на Италия германският министър на културата Моника Грютер е разговаряла с бъдещата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да бъде променено името на ресора на Мария Габриел като към иновации и младеж се добави култура. Габриел ще отговаря още за образование и спорт, но не всички политики, които ще наблюдава, са споменати в името на нейния ресор. Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли коментира в четвъртък в Брюксел, че евродепутатите подкрепят италиано-френската инициатива.

Фон дер Лайен вече промени названията на някои ресори, за да получи подкрепата на евродепутатите социалисти. Така ресорът защита на европейския начин на живот вече ще се нарича „Насърчаване на европейския начин на живот“. Към ресора „Океани“ се добавя и рибарството, а към „Работни места“ – социални права. Освен това италианският комисар Пауло Джентилиони ще наблюдава и целите на развитието.

Говорител на Фон дер Лайен съобщи, че тя все още не е решила дали ще отстъпи пред културните министри за названието на ресора на българския еврокомисар.

Европейският парламент планира да гласува окончателно състава на новата Европейска комисия следващата сряда, за да може тя да започне работа на 1 декември. Това е точно месец след планираното, като закъснението се наложи, след като Европейският парламент отхвърли трима от кандидатите за комисари и трябваше да бъдат номинирани техни заместници.

Новата Комисия ще започне в намален състав, след като британското правителство отказа да излъчи еврокомисар от Обединеното кралство като се позова на започналата предизборна кампания за предсрочните избори на 12 декември.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG