Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Първото, което ще направи". Мария Габриел ще поиска оставката на Иван Гешев, ако оглави кабинет


Мария Габриел (вдясно) даде изявление пред групата на ГЕРБ-СДС, на което беше представена от председателката Десислава Атанасова
Мария Габриел (вдясно) даде изявление пред групата на ГЕРБ-СДС, на което беше представена от председателката Десислава Атанасова

"Първото, което ще направи министърът на правосъдието" в правителство, оглавено от Мария Габриел, ще е да внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, съобщи самата тя.

Номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер еврокомисарка каза, че мотивът е "уронване на престижа на съдебната власт" в "светлината на последните събития".

Габриел очевидно имаше предвид инцидента с взрив до колата на Гешев, за който прокуратурата първоначално даде противоречива информация, която беше опровергана от вътрешния министър Иван Демерджиев. Едно от твърденията беше, че главният прокурор е пътувал със съпругата и децата си.

Зам.-главният прокурор и шеф на Националното следствие Борислав Сарафов се разграничи от Гешев, каза, че е бил подведен от думите му и коментира, че той не е трябвало да мълчи цяла седмица след инцидента за това. Освен това Сарафов поиска ВСС да отстрани неговия заместник Ясен Тодоров, заради неговите изказвания по случая.

Вече двама министри - служебният Янаки Стоилов и Надежда Йорданова от кабинета "Кирил Петков", искаха предсрочно прекратяване мандата на Гешев, но ВСС отказва. При последното гласуване през юли 2022 година само двама членове на съдебния съвет подкрепиха искането на Йорданова.

Мария Габриел направи своята заявка за същото в официално изявление пред парламентарната група на ГЕРБ-СДС, което беше открито за медиите.

Последва коментар от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който каза, че обявеното намерение на Габриел е добро, тъй като има огромно напрежение.

"Това е важна политическа заявка, която се ползва с моята подкрепа", каза и Христо Иванов от ПП-ДБ.

Според него въпросът е как това няма да се превърне в поредния напразен опит при настоящия състав на ВСС. Той добави, че всички разбират, че „след странния инцидент с г-н Гешев, който повдигна толкова много въпросителни и съмнения за инсценировка“, той вече вероятно е нетърпим дори за онези сили, които доскоро са го крепели на поста.

По думите на лидера на "Да, България" е много важно да сме сигурни, че "не става дума просто за освобождаване от един човек, който е достигнал отвъд своята полезност" и "смяна на един неудобен главен прокурор с някоя по-удобна фасада със същото съдържание".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че не е канен за среща и окачестви освобождаването на Гешев като кукичка за "Продължаваме промяната".

Следващата седмица Министерство на правосъдието (МП) ще реши какви стъпки да предприеме по отношение на главния прокурор Иван Гешев, коментира министър Крум Зарков пред журналисти.

"Ние в МП изследваме много внимателно случая с взрива от 1 май. Обмисляме всички варианти на действие, няма да стоим безучастни. Само мога да поздравя Мария Габриел, но ще трябват повече подробности", каза той.

Според него това, че според зам.-главния прокурор Борислав Сарафов Гешев се е намесвал нерегламентирано в разследване, е много сериозно действие и ВСС ще трябва да се произнесе. Сарафов каза, че израелският експерт, който е бил на мястото на взрива, се е озовал там след "преки указания", след като главният прокурор е бил в Израел десетина дни по-рано.

Приоритетите

Мария Габриел представи и 10 акцента, по които смята да работи неин кабинет - сред тях правосъдна реформа и въвеждане на механизъм за контрол и разследване на главния прокурор, както и преструктуриране на КПКОНПИ.

"Нещата не трябва да спират дотук и трябва да се стигне и до конституционна реформа", каза още тя.

Сред приоритетите ѝ са още справяне с политическата криза, последвана от стабилизиране на финансите и приемане на бюджет, влизане на България в еврозоната, преодоляване на двугодишното закъснение по оперативните програми, програма за развитие на селските региони и Плана за възстановяване и устойчивост. Тя добави и опазване и подобряване на здравето с ефективна здравна политика и борба с рака.

"Първото ми послание ще бъде работа за екипна България и стратегия на трите "А" - амбиция, авторитет, ангажимент. А ключовата ми дума е "диалог", добави Габриел по повод предстоящите ѝ срещи с другите парламентарни групи, на които ще търси подкрепа за кабинет.

Срещите за кабинет

За 10 часа в четвъртък беше насрочен първи разговор с втората по големина политическа сила - ПП-ДБ, но той няма да се състои. Причината е, че съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев са в чужбина.

Кандидат-премиерът на формацията акад. Николай Денков съобщи пред медиите, че в сряда в 18,30 часа е отговорил на председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, че разговорът няма как да се състои без двамата лидери.

Въпреки това, от ГЕРБ-СДС казаха, че ще очакват представители на ПП-ДБ.

„Нашата интерпретация е, че за ГЕРБ-СДС тази среща е проформа. Ако искат истинска среща на лидерите, трябва всички да са тук така както сме предложили“, допълни Денков, който уточни, че предлагат срещата да се проведе в 17 часа в петък.

В четвъртък предстоят срещите с ДБС, БСП и "Има такъв народ". "Възраждане" не са поканени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG