Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ и "Възраждане" няма да подкрепят кабинет на Мария Габриел. БСП, ДПС и ИТН са готови за разговори


Еврокомисарката по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел
Еврокомисарката по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел

Позициите на втората политическа сила - "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и на третата - "Възраждане", че няма да подкрепят проектокабинет с мандата на ГЕРБ, остават непроменени и след номинацията на Мария Габриел за премиер.

Това стана ясно от изказванията на Даниел Лорер от ПП-ДБ и на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов в кулоарите на парламента в сряда. Думите им дойдоха, след като малко по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че еврокомисарката Габриел ще бъде кандидатът на ГЕРБ за премиерския пост.

Досега позицията на формациите беше именно че няма да подкрепят кабинет, предложен с мандата на ГЕРБ.

ПП-ДБ няма доверие на ГЕРБ

В сряда депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер коментира, че Мария Габриел изпълнява достойно задачите си като еврокомисар. По думите му за ПП-ДБ е изненадващо, че тя е решила да приеме номинацията за премиер с първия мандат на ГЕРБ, за който голяма част от политическите сили ясно са казали, че няма да подкрепят, независимо коя е личността.

"Пред нашите избиратели ние сме дали принципна позиция, че първият мандат няма да бъде подкрепен поради липсата на доверие в първата партия ГЕРБ, а не в отделни индивиди в нея", каза Лорер.

"Възраждане" е против номинацията на Габриел

От своя страна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов оспори номинацията на Габриел, като каза, че тя "не е човек, който може да поеме отговорност за управлението на държавата поради ред причини".

Костадинов отново повтори и позицията си, че "Възраждане" ще подкрепи единствено правителство, издигнато от самите тях.

ДПС подкрепят подхода

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пък определи действията на ГЕРБ като "правилния подход" и каза, че партията му очаква покана за разговори. Когато я получи, тя ще се отзове.

"Ако по този начин се реагираше и в предишните Народни събрания, може би те щяха да произведат като управление нещо много по-стабилно", каза Карадайъ. По-рано в неделя той потвърди, че ДПС иска да участва в редовно правителство.

За БСП Борисов прави "грешка"

Лидерката на БСП Корнелия Нинова също коментира номинацията на Мария Габриел, като каза обаче, че Борисов е направил грешка. Вместо първо да постигнат съгласие за приоритетите, по които да работи бъдещото правителство, Борисов е "обърнал пирамидата", като е представил първо кандидат-премиера. По думите на Нинова е трябвало да се подходи по друг начин.

Тя добави още, че БСП е получила покана за среща с Мария Габриел в четвъртък в парламента и ще участва в нея.

По-рано БСП даде заявка, че ако бъде поканена от някой от мандатоносителите в разговори за правителство, ще се довери на решението на бързо "вътрешнопартийно допитване", което ще проведе.

Подкрепата на ИТН зависи от приоритетите

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" (ИТН) от своя страна не изключи партията да подкрепи проектокабинет, оглавен от нея. Той обаче каза, че евентуалната подкрепа ще зависи от конкретните политически приоритети, които бъдат договорени.

"Тя е с една добра визитка в Европа, това може би е добър знак към нашите европейски партньори. Но това нищо не означава, тъй като ИТН още не е получила никаква покана за каквито и да било разговори", каза Балабанов.

"Да, личността е достатъчно доказана в Европа, но не знаем какви ще бъдат идеите и приоритетите", добави той. По-рано от партията на Слави Трифонов казаха, че ще са опозиция и на ГЕРБ, и на ПП-ДБ.

Номинацията на Мария Габриел за премиерския пост в евентуален проектокабинет на ГЕРБ идва след разговори между нея и ПП-ДБ, които завършиха без успех. От обединението ПП-ДБ представиха свой проектокабинет с премиер Николай Денков, който ГЕРБ не хареса.

След това ГЕРБ съобщи, че спира преговорите с ПП-ДБ и започва разговори с другите партии в парламента - "Възраждане", ДПС, БСП и ИТН.

ГЕРБ са първите мандатоносители за съставяне на правителство, тъй като след последните парламентарни избори на 2 април влязоха в парламента с най-много депутати - ГЕРБ-СДС е с 69, а ПП-ДБ - с 64. Останалите партии са "Възраждане" с 37, ДПС - с 36, БСП - с 23 и ИТН - с 11 народни представители.

Очаква се президентът Румен Радев да връчи мандата на ГЕРБ-СДС в понеделник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG