Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ смята искането Гешев да бъде освободен за "политическа сделка". ИТН го приветства


Атанас Славов
Атанас Славов

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) смята искането за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев за резултат от „политическа сделка“ между ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът от коалицията Атанас Славов в петък.

Позицията идва след новината, че шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) са внесли искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев като главен прокурор. Това става само ден след като кандидат-премиерът на ГЕРБ Мария Габриел обяви искането на освобождаването на Гешев като един от своите приоритети, а ДПС приветства това.

Доскоро двете партии се противопоставяха на искането на оставката на Гешев и изразяваха съмнения доколко въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор отговаря на конституцията.

След новината, че прокурори от ВСС задействаха процедурата за освобождаването на Гешев, председателят на парламента Росен Желязков от ГЕРБ каза, че не е запознат с детайлите.

„Но всяко действие трябва да бъде строго подчинено на законите и конституцията на страната, защото противното, дори да е много добре оправдано политически, ще внесе прецеденти, които след това ще отекват дълго време“, каза той в петък пред журналисти.

Според ПП-ДБ отстраняването на Гешев без промяна в конституционните правила не решава проблема с корупцията по високите етажи на властта. Депутатът от коалицията Атанас Славов определи за странна промяната на позицията на тези членове на ВСС, които доскоро подкрепяха Гешев, и коментира, че според партията това е резултат от „политическа сделка“.

„Необяснимо е как ГЕРБ и ДПС, които винаги бранеха главния прокурор Иван Гешев срещу много явни негови нарушения, за една вечер, за един ден, за няколко часа постигнаха споразумение за неговото отстраняване. Това за нас е политическа сделка“, каза Славов пред журналисти в парламента.

Коалицията и преди е искала оставката на Иван Гешев като главен прокурор и поддържа позицията си, стана ясно от думите на Славов. Той обаче каза, че само смяната на Гешев не решава проблема с липсата на възможност за независимо разследване на главния прокурор.

„За да нямаме повече „Гешев“, важните теми от тук нататък са не просто неговото освобождаване, което безспорно трябва да се случи, а промяната на конституционните правила за отчетност и отговорност на главния прокурор и приемането на Закона за разследване на главния прокурор“, каза още той.

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов написа във Фейсбук, че „смяната на Гешев със Сарафов, подготвяна от ГЕРБ и ДПС, не е съдебна реформа“.

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов каза, цитиран от БНР, че „че всичко това се прави с една много простичка цел - да се отнемат козовете от ръцете на“ ПП-ДБ.

„Не може отстраняването на главния прокурор Иван Гешев да е залог за формирането на редовно правителство“, каза още Костадинов и добави, че не очаква то да успее, ако няма „някаква задкулисна промяна, за която ние все още не знаем“.

Депутатът от ИТН Филип Станев приветства предложението за предсрочно освобождаване на Гешев. По думите му това показва, че „тези хора от ВСС са се присъединили към позицията на българските граждани“.

До момента представители на ДПС и БСП не са коментирали задействането на процедура за освобождаване на Гешев.

Настоящият състав на ВСС два пъти отхвърля предложения за освобождаването на главния прокурор. Първо бившият служебен правосъден министър Янаки Стоилов внесе такова искане, но то изобщо не беше подложено на гласуване. След него и Надежда Йорданова направи подобно предложение, но то беше отхвърлено.

Искането за освобождаването му от петък е подписано от Огнян Дамянов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова, които досега винаги са демонстрирали подкрепата си за Гешев.

Шестимата твърдят, че той е допуснал тежко нарушение на служебните си задължения, става ясно от съобщението на сайта на ВСС. Според тях Гешев е уронил престижа на съдебната власт като се е намесил лично в разследването на взрива, избухнал до кортежа му на 1 май.

Ден по-рано кандидатката за премиер от ГЕРБ Мария Габриел каза, че мотивът за отстраняване на Гешев е "уронване на престижа на съдебната власт" в "светлината на последните събития". Габриел имаше предвид взрива до колата на Гешев, за който прокуратурата първоначално даде информация, която беше опровергана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG