Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев остава главен прокурор. Двама членове на ВСС гласуваха за отстраняването му, 16 бяха против


Иван Гешев и Надежда Йорданова
Иван Гешев и Надежда Йорданова

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор Иван Гешев. Само двама от членовете - Атанаска Дишева и Олга Керелска, подкрепиха мотивите на министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова и предшественика в служебното правителство ѝ Янаки Стоилов. Всички останали 16 членове на Съвета гласуваха “против”. Иван Гешев не участва в гласуването.

Дебатите по исканата оставка започнаха в 9:30 сутринта и продължиха повече от 12 часа. Основанията, на базата на които се иска освобождаването на главния прокурор, са съмнения за извършени служебни нарушения и уронване престижа на съдебната власт. Гешев отхвърли всички обинения и ги нарече “политически празни клишета”.

В искането си за предсрочно освобождаване на Гешев Надежда Йорданова се позовава на девет публични случая. Сред тях са случаите на полицейско насилие по време на протестите през лятото на 2020 г., които част от които прокуратурата не забеляза, липсата на действия по журналистическото разследване “Осемте джуджета”, случаят “Жоси”, случаят “Гебрев” и враждебното отношение на Гешев към неправителствени организации, отделни личности и юридически общности.

Основанията на Янаки Стоилов да иска освобождаването на Гешев са нарушения на Етичния кодекс на магистратите. Едно от тях засяга разгласяване на данни от специални разузнавателни средства (СРС). Друго е свързано с изявления и коментари на главния прокурор, които “показват пристрастност и предубеденост и нарушават презумпцията за невинност”. Други две основания засягат акцията, на която прокуратурата нахлу в президентството през лятото на 2020 г.

Предложението на Стоилов беше отхвърлено като “недопустимо” за разглеждане през 2021 г. По-късно Конституционният съд единодушно отмени решението на ВСС и върна казуса за ново обсъждане и обяви, че съдебните кадровици са нарушили конституцията, отказвайки да разгледат предложението на служебния министър.

След това обаче ВСС няколко пъти отложи дебатите и гласуването на предложенията.

Само Атанаска Дишева и Олга Керелска подкрепиха искането на Надежда Йорданова и Янаки Стоилов за отстраняване на Гешев
Само Атанаска Дишева и Олга Керелска подкрепиха искането на Надежда Йорданова и Янаки Стоилов за отстраняване на Гешев

Гешев отхвърли всички обвинения в исканията на двамата министри.

“Говорим за съждения, умозаключения, политически празни клишета, пропагандни плакати. Това са тези, които нямат никакво обективно покритие, обидни са за цялата съдебна власт и представляват политически неверни тези за постигане само на политически резултати, които уронват не само престижа на съдебната власт, уронват държавността и са срам за тези, които ги пишат”, каза той, цитиран от БНР.

По време на дебатите Гешев няколко пъти повтори, че не носи отговорност за действията на редови прокурори или административни ръководители, нито на пресцентъра на държавното обвинение. Йорданова цитира решение на Конституционния съд, което по думите ѝ гласи обратното.

Един от двамата членове на ВСС, които гласуваха за отстраняването на Гешев, каза, че от отговорите му останала с впечатление, че Гешев няма никакви правомощия.

“Защото на всичко, което досега беше засегнато, той отговаряше: “Това не е мое правомощие”, “Това не е мое задължение”. Вероятно към края на днешното обсъждане или обсъждането на тези предложения, когато и да се случи, ще стигнем до заключението, че главният прокурор на практика няма никакви правомощия”, каза Дишева.

За отстраняването на Гешев бяха нужни 17 гласа. В подкрепа на предсрочното му освобождаване обаче гласуваха само двама.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG