Връзки за достъпност

Извънредни новини

Imagine Dragons и музиката им, солидарна с Украйна


Музикантите от Imagine Dragons - вокалистът Дан Рейнолдс, водещият китарист Даниел Уейн „Уинг“ Сермън, бас китараристът и клавирист Бен Маккий и барабанистът Даниел Платцман
Музикантите от Imagine Dragons - вокалистът Дан Рейнолдс, водещият китарист Даниел Уейн „Уинг“ Сермън, бас китараристът и клавирист Бен Маккий и барабанистът Даниел Платцман

Те са една от комерсиално най-успешните рок групи, а това лято ще изнесат и първия си концерт в България. Те са Imagine Dragons и са герои в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

Разрушени къщи, кратери от паднали бомби, остатъци от снаряди там, където преди е имало хол, кухня, дом. А сред тях камерата проследява 14-годишният Саша, който се движи по улиците на украинското село в което е живял.

Кадрите не са част от документален филм, въпреки че показват истинската история на младия Саша, чието родно място в продължение на 5 месеца е било окупирано от руски войски. Кадрите всъщност са част от видеоклип на американската група Imagine Dragons. С тях бандата иска да продължи разговора за случващото се в Украйна и да напомни, че руската агресия продължава да разрушава животи.

„Историята на Саша е сърцераздирателна. Има още хиляди като него, които отчаяно се нуждаят от помощ“, каза след публикуването на клипа фронтменът на групата Дан Рейнолдс.

„Дори днес семейството му е без електричество и други основни комунални услуги“, добави той и призова феновете си да помогнат с дарение на сайта United24.

Видеото е към песента Crushed и беше публикувано в сряда. Сингълът е част от двойния албум на групата - Mercury — Acts 1 & 2, а самият клип е дело на режисьора Тай Арнолд.

В свое изявление Арнолд разказа, че е прекарал последната зима в Украйна, където е помагал с доставки за хора в нужда. Много от тези нуждаещи се тогава все още са били под директен артилерийски обстрел или наскоро освободени от окупация.

„Бях в постоянен контакт с Imagine Dragons относно това, което видях, и те бързо предложиха да направим музикален клип, който да улови емоцията на обикновените украинци, страдащи от войната”, разказа Арнолд.

Видеото далеч не е първият ангажимент на групата с каузата да помогнат на Украйна. Още миналата година бандата съобщи, че отменя предстоящите си концерти в Русия и Украйна през 2023 г. заради продължаващата война и забранява продажбата на музиката си в Русия. Впоследствие музикантите се срещнаха с президента на Украйна Володимир Зеленски и започнаха да работят като посланици на кампанията United24 в подкрепа на Украйна.

Рейнолдс разказа, че на срещата им със Зеленски украинският президент е казал, че един от начините музикантите да помогнат на Украйна е да използват трибуната си за да напомнят на хората, че войната продължава.

„Това е несправедливост в най-грубата форма. За мен е лудост, че това все още е част от нашата реалност“, каза през август вокалистът Дан Рейнолдс.

Това не е първият път, когато бандата използва успеха си, за да заеме позиция по политически и социални теми. През 2013 г. Imagine Dragons стартира благотворителна организация, наречена Фондация Тайлър Робинсън, помагаща на млади хора, които се борят с ракови заболявания.

През последните години те участваха и в кампании срещу насилието сред младите, правата на бежанците, на ЛГБТ хората и други.

Концертът на Imagine Dragons в Dolby Live at Park MGM, 5 януари 2023 г., в Лас Вегас. Концертът беше в полза за фондацията Tyler Robinson и над 35 местни благотворителни организации в Лас Вегас.
Концертът на Imagine Dragons в Dolby Live at Park MGM, 5 януари 2023 г., в Лас Вегас. Концертът беше в полза за фондацията Tyler Robinson и над 35 местни благотворителни организации в Лас Вегас.

Поп рок групата Imagine Dragons e основана в Лас Вегас през 2009 г. Оттогава тя отбелязва пет последователни дебюта в Топ 10 на класацията Billboard Top 200 с албумите Night Visions (2012), Smoke + Mirrors (2015), Evolve (2017), Origins (2018) и Mercury – Act 1 (2021).

Imagine Dragons създават и три от най-добрите рок песни на десетилетието според Billboard: "Believer", "Thunder" и "Radioactive". Имат близо 50 награди, включително три Американски музикални награди, една награда Грами и няколко MTV Video Music Awards. Тази година те започват световно турне, като ще изнесат концерт и в България – на стадион „Васил Левски“ в София на 30 юли.

XS
SM
MD
LG