Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДПС е готова да предложи експерти за кабинет на Мария Габриел. БСП и ИТН още обмислят подкрепа


Мария Габриел по време на срещата с ДПС, 15 май
Мария Габриел по време на срещата с ДПС, 15 май

"Има такъв народ" (ИТН) подкрепя идеята за правителство, съставено от експерти, но иска гаранции, че то ще е дясно в икономически план.

Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната група на партията Тошко Йорданов по време на среща между ИТН и ГЕРБ в парламента.

"Не ни разглеждайте като безусловна подкрепа, още нямате подкрепа", каза Йорданов. "Що се отнася до икономика и финанси, ви чакат тежки разговори... И БСП, и ПП са доста по-левичарски настроени в това отношение".

Това е третата и последна среща за деня, инициирана от ГЕРБ и предложената от нея за министър-председател Мария Габриел.

По-рано на срещата с ДПС движението потвърди общите си приоритети с ГЕРБ и каза, че може да предложи експерти в почти всички сфери на обществено-политическия живот при евентуално съставяне на редовен кабинет.

"Ние от ДПС имаме самочувствието, че имаме експерти в почти всички сфери на обществено-политическия живот", каза лидерът на партията Мустафа Карадайъ. "Очакваме днес да вземете мандата, без да предпоставяме, да вървим стъпка по стъпка към преодоляване на политическата криза, за да можем да решаваме проблемите на хората", добави той.

"За нас профилът на кабинета трябва да изглежда европейски, брюкселски", каза още Карадайъ. Сред приоритетите, които изброи, беше и съдебна реформа, включително и с промени в конституцията, която да гарантира независимостта съдебната система, "а не смяна на отделни персони" с цел тя да бъде овладяна.

На срещата с БСП лидерът на левицата Корнелия Нинова каза, че ще свика вътрешнопартийно допитване във вторник, с което да се реши дали да подкрепи кабинета на ГЕРБ. Габриел представи идеята си за експертно правителство, което ще трябва да работи с ясно очертани приоритети, програма и срокове за мандат.

Нинова каза, че социалистическата партия е "категорично за" необходимостта от работещо правителство и добави, че неотложна задача пред него е приемането на бюджета за тази година.

По-късно през деня президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила след изборите ГЕРБ-СДС.

Номинираната за премиер Мария Габриел ще има една седмица да представи състав и структура на бъдещо правителство. След това кабинетът трябва да бъде гласуван от Народното събрание. В неделя Габриел каза, че ще предложи експертно правителство с хоризонт една година.

ГЕРБ, ДПС и БСП имат достатъчно депутати, за да сформират кабинет, докато ГЕРБ, ДПС и ИТН нямат. Партията на Бойко Борисов би могла да се коалира и с "Продължаваме промяната - Демократична Бългаиря" (ПП-ДП), която е втора политическа сила, но до момента не е дала индикации, че би подкрепила кабинет на Габриел.

Николай Денков от ПП каза по-рано в понеделник пред бТВ, че ПП-ДБ ще отговори във вторник дали ще подкрепи предложението за експертен кабинет. В петък ГЕРБ-СДС се срещна с ПП-ДБ, но двете коалиции не се договориха за кабинет. В събота съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков каза, че предстоят вътрешнопартийни срещи, преди ПП-ДБ да каже окончателно "не".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG