Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Все още си нямаме доверие". Няма да има кабинет на ПП-ДБ и ГЕРБ, както и подкрепа за първия мандат


 Бойко Борисов, Делян Добрев и Мария Габриел след срещата с ПП-ДБ.
Бойко Борисов, Делян Добрев и Мария Габриел след срещата с ПП-ДБ.

Няма да има кабинет между ПП-ДБ и ГЕРБ. ГЕРБ няма да получат и подкрепата на коалицията за първия мандат за съставяне на правителство с номинираната за премиер еврокомисарка Мария Габриел.

Това е изводът от преговорите между двете политически сили, които се състояха днес в парламента и бяха водени от Габриел.

В понеделник президентът Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ. До тук ДПС обяви, че подкрепя кабинет на Мария Габриел. От БСП няма твърдо "да" или "не". "Има такъв народ" (ИТН) не отказа подкрепа, но иска от ГЕРБ ясно очертани мерки и срокове за изпълнението им.

На срещата в петък ПП-ДБ обещаха на Габриел подкрепа за редица закони, за балансиран бюджет, както и за влизането на България в Шенген, за съдебна реформа, подкрепа за Украйна и др. Бяха намерени много общи неща в програмите и приоритетите на първата и втората политическа сила.

"Първият извод от тази среща е, че имаме толкова много общи неща, че е грехота да не ги свършим", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той се появи в зала „Запад“ в момент, в който добрият тон беше започнал да отстъпва. Делян Добрев и Асен Василев разменяха реплики след като Василев попита Габриел дали е за европейска или латиноамериканска финансова политика, и дали ще спре превръщането на Пловдивски панаир в жилищен квартал.

Преспете още веднъж, помислете.

Борисов каза, че идва по-късно не е от неуважение, а за се види, че в ГЕРБ има хора, които могат да водят преговори и не е лидерска партия. Той за пореден път предложи общо правителство с ПП-ДБ. "Защо Асен Василев да не е финансов министър? Денков, Панев, прекрасен министерски съвет...", каза Борисов.

"Преспете още веднъж, помислете. С контактите и връзките, които имаме всички, за дни, седмици, месеци ще изведем България на коренно различно ниво. След това ще намерим решение – добро, лошо" каза лидерът на ГЕРБ. Според него по-лошо през тези две години от служебните правителства няма. "Ще проиграем голям шанс, не се заблуждавайте, че избирателите ни предпочитат избори или други формати", каза Борисов.

"Нашият голям проблем е, че все още си нямаме доверие", отговори му съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Кирил Петков каза, че в една нормална държава се водят разговори за приоритети, а не за места, далавери, корупция. "Искахме да демонстрираме в този разговор, че за да могат едни решения да се вземат, трябва да имаме реалната информация, не само на хартия, а какъв е човекът зад тях", каза Петков. Той припомни, че ПП-ДБ имат решения на националните си органи да не подкрепят първия мандат на ГЕРБ-СДС.

Асен Василев, Кирил Петков и Атанас Атанасов
Асен Василев, Кирил Петков и Атанас Атанасов

Петков добави, че новата коалиция няма доверие на партията на Борисов, заради нарушеното "джентълменско споразумение". Росен Желязков от ГЕРБ получи подкрепа от ПП-ДБ за председател на парламента, а ПП-ДБ трябваше да получат председателското място на правната комисия, но предложението им в петък, това да се гласува в парламента беше отхвърлено от ГЕРБ. От думите на председателката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова сутринта се разбра ГЕРБ очаква подкрепа от ПП-ДБ за кабинета на Габриел, за да одобри кандидата на ПП-ДБ за шеф на правната комисия.

"Думите са хубаво нещо. Можем да си говорим от сутрин до вечер, но важни са делата", каза Петков и призова още в първите дни идната седмица да бъде избран председател на комисията.

Борисов каза, че на следващото гласуване ще е избран председател на правната комисия. "Ще си спазим ангажимента", гарантира Борисов..

След повече от час и половина разговори, Мария Габриел се отказа да прави кабинет с ПП-ДБ или да иска подкрепата им за първия мандат. Тя каза, че очаква подкрепа от тях по ключовите законопроекти в парламента. Кирил Петков каза, че се надява разговорите с ГЕРБ да продължат.

От утре започваме срещи с останалите партии, каза след срещата в кулоарите на парламента Борисов. Той каза, че в едно бъдещо евентуално правителство с премиер Мария Габриел, тя ще взема всички решения сама.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG