Връзки за достъпност

Извънредни новини

Американски изтребители прехванаха руски самолети близо до Аляска


Изтребител F-16. Илюстративна снимка
Изтребител F-16. Илюстративна снимка

Американски изтребители прехванаха шест руски самолета в международното въздушно пространство близо до Аляска, съобщи в неделя Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана (НОРАД), цитирано от Ройтерс.

Руските самолети са били бомбардировачи ТУ-95, самолети за презареждане ИЛ-78 и изтребители СУ-35. Американските самолети, които са участвали в прехващането, са били изтребители F-16 и F-22, стратотанкери KC-135 и разузнавателни самолети E-3 AWACS.

НОРАД описва прехващането като "рутинно" и добавя, че подобно нещо се случва шест-седем пъти годишно в така наречената зона за идентификация на противовъздушната отбрана на Аляска.

"Тази руска активност в района се случва редовно и не се смята за заплаха", каза командването в изявление.

НОРАД проследява и идентифицира всички военни самолети, които влизат в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Аляска, рутинно следи движението на самолети и ако е необходимо, ги ескортира извън зоната, добави командването.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG