Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ публикуваха видео от сблъсъка на своя военен дрон и руски изтребител


Кадър от записа, направен от самия безпилотен апарат
Кадър от записа, направен от самия безпилотен апарат

Европейското командване на въоръжените сили на САЩ публикува видео, на което се вижда как руски изтребител Су-27 се приближава до разузнавателния дрон MQ-9 Reaper над Черно море. Той беше потопен на 14 март след сблъсък с руския самолет.

Видеото е заснето от камерата на сваления дрон. На записа се вижда как руски изтребител прави два захода към разузнавателния американски безпилотен апарат и изхвърля гориво близо до него. След прекъсване на кадрите се вижда се и резултатът от физическия контакт - витлото на MQ-9 е огънато след второто приближаване на руския самолет.

От военновъздушните сили на САЩ съобщават, че разсекретеният видеозапис е монтиран заради дължината на кадрите, но показаното е в хронологичен ред.

Москва отрича да е имало сблъсък. От Съединените щати обаче казаха, че са свалили повредения безпилотен апарат, след като той е станал "нелетящ", когато един от два руски реактивни самолети, които са го прехванали, е повредил витлото му.

Руските власти и Пентагонът официално казаха, че инцидентът е непреднамерена ситуация. Вашингтон обаче коментира, че прехващането на дрона е било преднамерено, а руските пилоти са действали "безотговорно и непрофесионално". Руското министерство на отбраната пък каза, че безпилотният апарат се е разбил "в резултат на внезапна маневра", която го е направила неконтролируем.

Много военни експерти обаче твърдят, че става въпрос за умишлено действие от страна на руския самолет. Възможно е Пентагонът да не признае този факт, за да не ескалира ситуацията в региона.

В сряда министрите на отбраната на САЩ и Русия - Лойд Остин и Сергей Лавров, както и началникът на американския генерален щаб Марк Мили и началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов обсъдиха по телефона ситуацията около дрона.

Шойгу е казал, че полетите на американски дронове край бреговете на Крим "имат провокативен характер" и могат да доведат до ескалация, затова Русия "в бъдеще ще реагира съразмерно". Остин е отвърнал, че САЩ ще продължат да летят и действат навсякъде, където международното право разрешава.

Кремъл твърди, че дронът е летял с изключени транспондери и е нарушил временната граница, установена за "специалната военна операция", както нарича войната в Украйна. Според Москва тази граница е била обявена на всички ползватели на международното въздушно пространство и публикувана в съответствие с международните стандарти. САЩ не приема това.

Междувременно руски военни кораби са били забелязани да действат активно в района, където е паднал дронът. Вероятно те се опитват да открият останките от него. CNN обаче съобщи, че всички данни от апарата са били изтрити с дистанционно управление.

MQ-9 Reaper е модулен разузнавателно-ударен безпилотен летателен апарат, проектиран от General Atomics Aeronautical Systems. Той е оборудван с турбовитлов двигател и може да развива скорост над 400 км/ч. и може да носи ракети въздух-земя и въздух-въздух, както и бомби с лазерно насочване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG