Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Агресивното поведение е било преднамерено". Лавров и Остин си размениха предупреждения заради сваления дрон


Дронът MQ-9 Reaper е с дължина 11 метра, височина 4 метра и тежи 2200 кг
Дронът MQ-9 Reaper е с дължина 11 метра, височина 4 метра и тежи 2200 кг

Ден след като американски военен дрон падна в Черно море след сблъсък с руски изтребител, министрите на отбраната на САЩ и Русия проведоха един от редките си телефонни разговори.

В момент, в който отношенията между двете държави са на най-ниското си ниво от десетилетия заради инвазията на Москва в Украйна, най-високопоставеният генерал на Вашингтон каза, че катастрофата показва все по-агресивното поведение на Русия. Кремъл пък предупреди САЩ, че полетите на безпилотни самолети в близост до Крим крият риск от ескалация.

Големият дрон MQ-9 Reaper падна във вторник. От Вашингтон казаха, че са свалили повредения безпилотен апарат, след като той е станал "нелетящ", когато един от два руски реактивни самолети, които са го прехванали, е счупил витлото му при съприкосновение. Москва отрече тези твърдения.

В сряда американският военен министър Лойд Остин и руският му колега Сергей Шойгу са разговаряли по телефона. Според руското министерство на отбраната това се е случило по инициатива на САЩ.

Шойгу е казал, че полетите на американски безпилотни самолети край бреговете на Крим "имат провокативен характер" и могат да доведат до "ескалация ... в черноморската зона", се казва в изявление на ведомството. Полуостров Крим беше част от Украйна до 2014 г., когато Русия го анексира със сила.

В изявлението се допълва, че Русия "няма интерес от подобно развитие, но в бъдеще ще реагира съразмерно", а двете страни трябва да "действат с максимална отговорност", включително като разполагат с военни линии за комуникация в случай на криза.

Остин отказа да даде подробности за разговора - включително дали е критикувал руското прихващане, съобщи Ройтерс. На пресконференцията обаче той настоя руските военни самолети да работят "по безопасен и професионален начин".

"Както неведнъж съм казвал, е важно великите сили да дават пример за прозрачност и комуникиране, и САЩ щати ще продължат да летят и действат навсякъде, където международното право разрешава", подчерта още шефът на Пентагона.

Остин се яви пред репортери в Пентагона заедно с генерал Марк Мили - председател на Обединения комитет на началник-щабовете, който проведе отделен разговор с генерал Валерий Герасимов - началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили.

"Напоследък се наблюдава модел на поведение, при който руснаците извършват малко по-агресивни действия", каза Мили пред репортери, като уточни, че не е ясно дали руските пилоти са възнамерявали да ударят дрона.

"Но знаем, че прехващането е било преднамерено. Знаем, че агресивното поведение е било преднамерено. Знаем също, че това е било много непрофесионално и доста опасно", допълни Мили.

По-рано говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, говорейки пред MSNBC, каза, че инцидентът най-вероятно е неволно действие от страна на Русия.

"Мисля, че най-добрата оценка точно сега е, че той вероятно е бил непреднамерен. Изглежда е бил резултат от пълна некомпетентност от страна на един от тези руски пилоти", добави той.

В същото време руският секретар на Съвета за сигурност Николай Патрушев потвърди, че Москва се опитва да намери самолета.

„Не знам дали ще можем да го приберем или не, но трябва да стане“, каза Патрушев.

Той коментира, че присъствието на дрона в Черно море е "потвърждение", че САЩ са пряко замесени във войната, отбелязва Би Би Си.

Говорителят Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби каза, че САЩ също издирват самолета, но подчерта, че ако Русия ги изпревари, „способността им да използват полезна разузнавателна информация ще бъде силно сведена до минимум“.

Това беше потвърдено и от Марк Мили, който каза, че САЩ са предприели „смекчаващи мерки“, за да гарантират, че няма нищо ценно в сваления дрон.

Американските власти са изтрили дистанционно специалния софтуер от дрона MQ-9 Reaper, съобщи CNN, като се позова на двама щатски служители.

Мили каза, че ще бъде предизвикателство да се извади дрона, отбелязвайки, че водата, където се е разбил, е дълбока между 1200 -1500 метра.

Американските военни твърдят, че два руски изтребителя Су-27 са се приближили до техния дрон MQ-9 Reaper по време на разузнавателна мисия над международните води на Черно море във вторник. Изтребителите са притеснили дрона и са разпръснали гориво върху него, преди единият да пререже витлото на дрона.

Според Русия не е имало сблъсък - дронът се е разбил, след като е направил "резки маневри", като "умишлено и провокативно" е прелетял близо до руското въздушно пространство. Москва твърди, че е задействала изтребителите си, за да го идентифицира.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли обвиненията на САЩ, че свалянето на американския дрон над Черно море и "предполагаемото" изхвърляне на гориво не е било екологично.

"Може би не е трябвало да летят там, тогава би било екологично", каза той по руската държавна телевизия "Россия-1".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG