Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пригожин е предложил да разкрие руски позиции на Киев, пише Уошингтън поуст. Собственикът на "Вагнер" отрича


Евгений Пригожин
Евгений Пригожин

Ръководителят на руската частна армия "Вагнер" Евгений Пригожин отхвърли в понеделник информация, публикувана в американското издание Уошингтън поуст, според която той е предложил да издаде позиции на руски военни на украинските сили.

Става дума за информация от американското разузнаване, изтекла в социалната мрежа Дискорд, според която Пригожин е предложил на украинското разузнаване през януари да разкрие местоположението на руските редовни сили в замяна на това Украйна да изтегли войските си от Бахмут.

Войниците на "Вагнер" са в челните редици на руската офанзива за превземане на източния град, която продължава от месеци и е една от най-тежките битки от началото на войната.

Според американското издание предложението на Пригожин е било отхвърлено от Украйна, която не е имала доверие на приближения на Владимир Путин олигарх.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че докладът "изглежда като поредната измама".

В звуково съобщение, публикувано от пресслужбата му в Телеграм в понеделник, Пригожин нарече твърденията "глупости" и предположи, че зад атаката стоят жителите на московското предградие Рубльовка, където живее бизнес и политическият елит.

Пригожин критикува руското военно ръководство, че не снабдява "Вагнер" с достатъчно боеприпаси, вследствие на което загиват много негови войници в Бахмут.

Министерството на отбраната на Русия не е коментирало оплакванията на Пригожин в публичното пространство, но многократно е казвало, че предоставя на руските сили всички необходими ресурси и подкрепа.

Руският олигарх също така отрича твърденията, че се е срещал в Африка с Кирил Буданов, ръководител на украинското военно разузнаване, като твърди, че не е бил на континента от началото на конфликта в Украйна и описва идеята за телефонен разговор с него като смешна.

Преди близо седмица украинските сили съобщиха за значителен напредък край Бахмут, където са си върнали част от територията на града.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG