Връзки за достъпност

Извънредни новини

Светлана Циханоуска предупреди, че е възможен "всеки сценарий" след слухове, че Лукашенко е болен


Беларус Александър Лукашенко присъства на военния парад в Деня на победата на 9 май на Червения площад в центъра на Москва, Русия, 9 май 2023 г.
Беларус Александър Лукашенко присъства на военния парад в Деня на победата на 9 май на Червения площад в центъра на Москва, Русия, 9 май 2023 г.

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Циханоуска предупреди хората в страната си и международната общност да бъдат "подготвени за всеки сценарий" на фона на слухове, че президентът Александър Лукашенко е болен.

Държавните институции и медии все още не са коментирали твърденията. Циханоуска е критик и политически противник на Лукашенко. Според нея тоталитарният лидер е откраднал победата от нея на президентските избори в Беларус през 2020 г. Днес тя живее в изгнание вследствие на тежките репресии на режима му.

"Има много слухове за здравословното състояние на диктатора Лукашенко", написа Циханоуска, в Туитър в понеделник. "За нас това означава само едно: трябва да бъдем добре подготвени за всеки сценарий. За да обърнем Беларус по пътя на демокрацията и да предотвратим намесата на Русия. Нуждаем се от активна и бърза реакция от страна на международната общност".

Лукашенко не се е появявал на публични места от 9 май, когато присъства на тържествата по случай Деня на победата в Москва и Минск, но пропусна обяда, организиран от близкия му съюзник Владимир Путин.

На 14 май той не се появи на церемонията в беларуската столица по случай Деня на националното знаме, герба и химна на страната. Министър-председателят на Беларус Раман Халучанка прочете реч от името на Лукашенко по време на тържеството.

През последните три седмици 68-годишният Лукашенко пропусна и други публични събития, но няма официално изявление относно здравословното му състояние или причините за отсъствието му. От пресслужбата на Лукашенко казаха само, че той продължава да работи "с документи".

В понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че е най-добре да се следят официалните изявления на беларуските власти по отношение на слуховете за лошото здраве на Лукашенко.

Някои руски и беларуски журналисти предположиха след появата на Лукашенко в Москва по случай Деня на победата, че той изглежда не е добре. Смята се, че беларуските държавни медии избягват темата, като съобщават предимно за предишни дейности на Лукашенко. В репортаж за Деня на националния флаг, герб и химн държавният телевизионен канал АНТ представи откъси от обръщението на Лукашенко към Съвета за сигурност на 28 февруари.

На 15 май държавният телевизионен канал BT-1 не отрази слуховете за заболяване на Лукашенко и пусна откъси за откриването на търговски обект в Москва и резултатите от президентските избори в Турция.

Други държавни телевизионни програми ограничиха изображенията на Лукашенко до пътуването му до Москва на 9 май, а държавната информационна агенция БелТА публикува статия за неговата "символична седмица", включително полагането на венец пред паметника на Деня на победата в Минск след завръщането му от Москва и положителния му отговор на поканата да присъства на събитие на ООН през септември.

Външни медии, които отразяват събитията в Беларус, съобщиха в събота, че Лукашенко е пристигнал в Републиканския клиничен медицински център в Минск и че пътищата към болницата са били блокирани, докато кортежът му се приближавал, а по маршрута са стояли сили за сигурност. Тази информация също не е официално потвърдена от властите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG