Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ, спира разговорите за първия мандат


Пресконференция на лидера на БСП Корнелия Нинова, 15 май 2023 г.
Пресконференция на лидера на БСП Корнелия Нинова, 15 май 2023 г.

БСП прекратяват разговорите с ГЕРБ за първия мандат. Това каза лидерката на партията Корнелия Нинова след срещата между двете партии по-рано в понеделник и малко, след като президентът Румен Радев връчи на Мария Габриел от ГЕРБ проучвателния мандат за съставяне на кабинет.

По-рано в понеделник кандидатът за премиер на първата политическа сила ГЕРБ Мария Габриел предложи експертно правителство със срок от една година на основа на приоритети. Тя се срещна с три от парламентарно представените партии, на които обсъдиха предложението.

От тях ДПС каза, че има готовност да предложи експерти, а ИТН още обмисля отговора си. Очаква се ПП-ДБ да каже окончателно във вторник дали би подкрепила ГЕРБ, като до момента няма индикации за това.

"Днес не получихме никаква ясна представа какво правителство, с какви пет задачи? Срокът само беше ясен - една година", каза Нинова на пресконференция.

Тя добави, че изпълнително бюро и ръководството на парламентарната групата на БСП прекратяват разговорите с ГЕРБ "нито за участие, нито за подкрепа".

Според Нинова ГЕРБ демонстрира хаос и лицемерие и трябва да направи стъпка към "Продължавама промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), с които са "едно и също".

"Те са коалицията на войната, те са джендърската коалиция, така че те са на ход. И без това отговороността е на първия, и без това месец и половина преговарят с втория, нека финализират този разговор и да си направят правителство", каза Нинова.

Левицата ще настоява за среща между всички партии, за да изведат пет национални и надпартийни задачи, да определят срок на действие на правителство и чак след това да му търсят състав.

"Смятаме, че ГЕРБ сбъркаха концепцията за съставяне на правителство в този труден момент. Винаги сме смятали, че трябва да дадем всичко от себе си, за да има България редовно правителство и работещ парламент, но г-н Борисов излезе с партиен кандидат, той излезе със собствени задачи и приоритети", каза още Нинова.

Според Конституцията Габриел има 7-дневен срок, в който да предложи състав на Министерския съвет. Ако не успее, президентът ще връчи следващия мандат на втората по численост парламентарна група - „Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ).

Дотук се стигна, след като на 2 април се проведе петият пореден предсрочен парламентарен вот в рамките на две години. ГЕРБ спечели изборите, но с недостатъчно подкрепа, за да управлява сама.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG