Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изключителна по своята плътност". Масирана ракетна атака над Киев, има ранени


В украинската столица са се чули взривове
В украинската столица са се чули взривове

Руските сили извършиха масирана ракетна атака срещу украинската столица Киев в нощта срещу вторник. Този път тя беше изключителна интензивна, съобщиха местните власти, цитирани от УНИАН.

Кметът на града Виталий Кличко каза, че трима души са ранени. В града са се чували силни експлозии.

Това е осмото по рода си нападение срещу столицата на Украйна този месец. Заради него и други атаки за няколко часа беше обявена въздушната тревога в цялата страна, която по-късно беше отменена. Събитията се разиграват на фона на локална контраофанзива, която Украйна започна в района на източния град Бахмут, който руските сили опитват да превземат от месеци.

"Атаката беше изключителна по своята плътност – максимален брой ракети за най-кратък период от време", обобщи началникът на Киевската градска военна администрация Сергий Попко.

Отломки са паднали в няколко района в Киев, включително в зоологическата градина на украинската столица. Възникнали са пожари, две коли са се запалили.

Попко допълни, че "огромната част от вражеските цели във въздушното пространство на Киев са били открити и унищожени". По-късно от Генералния щаб на Украйна съобщиха, че са били свалени всички изстреляни 18 ракети.

Уточнено беше, че става дума за шест аеробалистични ракети "Кинжал", девет крилати ракети "Калибър", три балистични ракети С-400 и "Искандер-М", както и шест атакуващи дрона Shahed -136/131". Освен това в небето над Киев са свалени три разузнавателни дрона "Орлан-10" и "Суперкум".

Командващият ВВС на Украйна Николай Олешчук каза, че тактическата авиация на Украйна продължава да нанася удари по позициите на руските сили

След седмици на затишие Русия възобнови въздушните си удари по Украйна в края на миналия месец. През последните дни бяха извършени поредица атаки, като Киев често е вземан под прицел, отбелязва Ройтерс.

Новото нападение се случи часове, след като украинският президент Володимир Зеленски се завърна в Украйна след пътуване, чиято цел беше да получи повече подкрепа от съюзниците в Рим, Берлин, Париж и Лондон.

"Връщаме се у дома с нови отбранителни пакети: повече боеприпаси, по-силни оръжия за фронта, повече защита за нашия народ, повече политическа подкрепа", каза той в записано във влака на връщане от Лондон видеообръщение.

Зеленски благодари по-специално на Берлин за новия пакет за отбрана на стойност 2,7 милиарда евро. Той добави, че по време на всички разговори, проведени в Италия, Германия, Франция и Великобритания, е обсъдил своята формула за мир, включваща пълно изтегляне на руските войски от територията на Украйна.

"Вече има по-голяма подкрепа за присъединяване на Украйна към ЕС", каза още президентът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG