Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна задържа председателя на Върховния съд при получаване на близо $3 млн. подкуп


Всеволод Князев
Всеволод Князев

Антикорупционните органи на Украйна са задържали председателя на Върховния съд Всеволод Князев в момент на получаване на подкуп. Това съобщиха от Националното бюро за борба с корупцията на Украйна (НАБУ). Става дума за подкуп в размер на 2,7 млн. долара.

НАБУ уточни, че е разкрило "широкомащабна корупция във Върховния съд", а именно схема за получаване на неправомерни облаги от ръководството и съдиите. Бюрото обеща да предостави подробности по-късно, но показа снимка на парите.

От Върховният съд коментираха, че „във връзка със случващото се около председателя" ще се проведе извънредно заседание на Пленума.

Всеволод Князев е върховен съдия на Украйна от 1 декември 2021 г.

На 1 март, Върховният антикорупционен съд на Украйна обяви присъда срещу бивша съдийка от Кировския районен съд в Днепропетровск. Тя беше призната за виновна за изнудване и вземане на подкуп в размер на 30 000 долара и беше осъдена на 10 години затвор.

Няколко дни по-рано Главната прокуратура съобщи, че кадрови офицер от териториалната отбрана е бил хванат с подкуп от 1 милион долара.

По-рано следователи от НАБУ са извършили обиски у председателя и служители на Харковската областна военна администрация. Съобщава се, че случаят е свързан с присвояване на хуманитарна помощ, закупена за сметка на държавата.

В края на януари украинският президент Володимир Зеленски обеща "решителни действия" срещу корупционни практики във властта в Киев. Той каза това на фона на обвинения към представители на властта от последните дни в съмнителни практики при военни поръчки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG