Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ключов съветник на Зеленски подаде оставка. Отстранени са зам.-министри и областни управители


Кирило Тимошенко е подал молба за напускане на президентския кабинет

Четирима заместник-министри и петима областни управители бяха уволнени в Украйна. По-ранозаместник-началникът на президентската канцелария Кирило Тимошенко подаде оставка.

Това се случи, след като преди два дни президентът Володимир Зеленски обеща да се пребори с корупцията на всички нива в администрацията на фона на твърдения за вземане на подкупи и злоупотреби от украински чиновници.

От постовете си бяха отстранени четирима заместник-министри - Вячеслав Шаповалов (на отбраната), Иван Лукеря (на териториалното развитие и общините), Вячеслав Негода (също на териториалното развитие и общините) и Виталий Музиченко (на социалната политика).

Правителството съобщи, че е съгласувало и уволнението на областните управители на Киевска, Днепропетровска, Запорожка, Херсонска и Сумска област - Олексий Кулеба, Валентин Резниченко, Олександър Старух, Ярослав Янушевич и Дмитро Живицки.

По-рано Тимошенко сам публикува в Телеграм снимка на подписаното изявление, адресирано до президента.

"Благодаря на всички украинци за доверието в нашата кауза. Благодаря на Въоръжените сили на Украйна, че защитават страната ни. Благодаря на съпругата и сина ми. За разбирането и подкрепата. Беше чест за мен! Ще се видим скоро", написа той.

Изданието "Украинская правда", позовавайки се на източници в правителството и Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна, съобщи, че на негово място се очаква да бъде назначен ръководителят на военното управление на Киевска област Алексей Кулеба.

Причината за рокадата все още не е коментирана официално, но изданието отбелязва, че Тимошенко беше критикуван за това, че шофира SUV, който General Motors дари на Украйна за хуманитарни мисии, и че се занимава с регионална политика, "което се възприема като самореклама".

В понеделник вечерта Володимир Зеленски съобщи в обръщението си в 334-ия ден от войната, че ще вземе "кадрови решения" за длъжностни лица на различни нива.

„Има кадрови решения – някои днес, други ще бъдат утре – по отношение на ръководни кадри на различни нива в министерства и други структури на централната власт и в регионите и в системата на правоохранителните органи“, каза президентът.

Зеленски допълни още, че Съветът за национална сигурност и отбрана е взел "принципно" решение, че държавните служители - от местните депутати до служителите по сигурността - нямат да имат право да почиват в чужбина.

„Офицерите вече няма да могат да пътуват в чужбина на почивка или с друга недържавна цел“, каза президентът и отбеляза: "Украйна няма да покаже слабост. Държавата няма да покаже слабост".

В същото време украинският министър на отбраната Олексий Резников отхвърли разпространената в медии информация, че неговото ведомство е купувало продоволствия за армията на силно завишени цени.

Украинският вестник "Огледало на седмицата" (Zn.Ua) публикува преди дни данни за цените на военни поръчки. Тогава отговорните органи потвърдиха, че вече са започнали разследвания на покупки на стойност около 325,9 милиона долара.

Резников обясни появилата се информация, че Украйна закупува храни за армията на завишени цени с техническа грешка при изписването на единични бройки и килограми.

"Най-очевидната цел е опит да се подкопае доверието в министерството на отбраната в много важен момент", написа той във Фейсбук.

"Всъщност това е често срещана техническа грешка, допускана от доставчика, който е искал да напише цената на яйцата в килограми, а не на брой", посочи министърът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Kотки и кучета се борят за оцеляване при -30 градуса
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00
XS
SM
MD
LG