Връзки за достъпност

Извънредни новини

Александър Манолев е оправдан на първа инстанция за злоупотреба с европари за къща за гости


Александър Манолев
Александър Манолев

Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев е оправдан по делото за злоупотреба с евросредства, използвани за построяването на къща за гости, съобщиха от Окръжния съд в Благоевград, където процесът завърши на първа инстанция.

През пролетта на 2019 г. Манолев, когото по-късно САЩ санкционираха за корупция, беше обвинен за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз. Разследването започна след публикация на сайта "Биволъ".

Става дума къща за гости, построена върху негов имот със средства от европейски фонд за развитие на селските райони, отпуснати от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Вилата в местността Чинар куши до Сандански обаче е използвана като частна къща.

Заедно с Манолев беше обвинена и Ана Димитрова - управител на ЕТ „Агротрейд - Ана Димитрова“, която получава евросредствата в размер на 391 160 лева за построяване на къща за гости.

Според обвинението от началото на януари 2013 г. до 14 октомври 2015 г. Манолев като подбудител и помагач, а Димитрова като извършител, са представили пред ДФЗ неверни сведения, за да получи фирмата въпросната сума по европрограмата.

Сега обаче Димитрова също е оправдана от съда. Предстои да бъдат публикувани мотивите за присъдата, издадена от съдия Татяна Андонова и двама съдебни заседатели. Прокуратурата има право да протестира пред Софийския апелативен съд.

Бившият зам.-министър от третото правителство на ГЕРБ (2017-2021) подаде оставка през 2019 г. именно заради този случай. Тогава Антикорупционната комисия започна производство за конфликт на интереси срещу него, че докато е бил член на управата на ДФЗ не е декларирал икономическата си свързаност с фирмата на Димитрова - дъщеря на гледачката на децата му. КПКОНПИ глоби Манолев с 10 000 лева за конфликт на интереси, но Върховният административен съд отмени санкцията.

Година по-късно в изтекъл запис се чуваше глас, който звучи като на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, да казва: "Манолев ще изгори, ще му повдигнат днеска, утре обвинение и ще го съсипем. Аз го предупредих".

През 2021 г. името на Манолев беше съобщено от Съединените щати заедно с това на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, които обаче бяха санкционирани по друг закон - "Магнитски". Самият той беше санкционира по закона за Държавния департамент, чуждестранните дейности и свързаните с тях бюджетни средства.

В съобщението на Вашингтон тогава се казваше, че в качеството си на зам.-министър Манолев е "участвал в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и обществени процеси, включително използвайки политическото си влияние и длъжностни правомощия за лична изгода".

На Александър Манолев и семейството му е забранено да влизат в САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG