Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът остави окончателно в ареста 18-годишния, прегазил двама души на столичен булевард


Адриан Антонов изрази съжаление за смъртта на жертвите
Адриан Антонов изрази съжаление за смъртта на жертвите

Софийският апелативен съд остави окончателно в ареста 18-годишния Адриан Антонов, обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост на двама души на столичния булевард "Сливница" в нощта на 8 май.

При катастрофата загинаха 24-годишната Анна-Мария Милчева и 23-годишният ѝ годеник Явор Стоянов. Според обвинението Адриан е причинил тяхната смърт по непредпазливост вследствие на движение с несъобразена скорост.

Председателят на съда Веселин Пенгезов каза, че обвиняемият е проявил "самонадеяност, граничеща с безразсъдство" и макар да е имал шофьорска книжка едва от 2 месеца, е карал много бързо в тъмното. Първоначална експертиза сочи, че колата на момчето се е движила с над 100 км/ч при ограничение от 50 км/ч.

Неговият адвокат - Димитър Марковски, поиска по-леката мярка - домашен арест, който може да бъде контролиран с електронна гривна. Според него така целите на правосъдието също могат да бъдат постигнати, тъй като Адриан няма други нарушения на Закона за движение по пътищата. Кръвните проби пък показаха, че не е употребил алкохол или наркотици.

"Пред вас е изправено българско момче, което свири на китара в църковен хор, без криминални прояви в малкия си житейски път", каза Марковски пред съда.

Той добави, че официална техническа експертиза за скоростта не е готова. И отбеляза, че има гласни доказателства за присъствието на друг автомобил, който пресичал перпендикулярно пътното платно. Според адвоката е важно да бъде определено в какъв момент се е случило това и дали е попречило на видимостта на клиента.

Съдебният състав обаче прецени, че макар да липсва опасност обвиняемият да се укрие, има такава от извършване на престъпление. Затова потвърди мярката "задържане под стража", наложена от първата съдебна инстанция, определяйки я като адекватна.

"Единственото нещо, което искам да кажа, е, че съжалявам за това, което се случи, и искам да изкажа съболезнования", бяха думите на Адриан в съдебната зала.

Смъртта на Анна-Мария и Явор предизвика нови масови протести на близки на жертви от катастрофи. Последно те се събраха пред Народното събрание в неделя. Хората настояха за по-тежки наказания, за законодателни промени и по-добра пътна инфраструктура.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG