Връзки за достъпност

Извънредни новини

Георги Семерджиев получи 20 години затвор за катастрофата, при която загинаха две жени в София


Георги Семерджиев в Софийския градски съд в петък.
Георги Семерджиев в Софийския градски съд в петък.

Подсъдимият за причиняването на смъртта на две млади жени при катастрофата на 5 юли миналата година на столичния бул. „Черни връх“ Георги Семерджиев получи 20 години затвор на първа инстанция. Това реши Софийският градски съд в петък.

По време на пледоариите прокуратурата поиска наказанието му да бъде в размер на 22 години и половина. Самият Семерджиев заяви в последната си дума пред съда, че иска да бъде оправдан, защото не той е шофирал колата си при катастрофата.

Обвинителят Чавдар Железчев посочи, че по време на процеса са били доказани и петте престъпления, в които е обвинен Семерджиев. Той беше привлечен към наказателна отговорност за шофиране с фалшиви регистрационни табели, след употреба на наркотици и без шофьорска книжка, за причиняване на смъртта на двете жертви и за лека телесна повреда на таксиметров шофьор.

По време на пледоарията на обвинението беше уточнено, че между 2008 и 2022 г. на подсъдимия са били издадени 48 акта и 6 фиша за различни нарушения на пътните правила. Затова СГП поиска завишаване на максималното наказание от 15 години с една втора.

Прокурор Железчев изтъкна и множеството утежняващи вината обстоятелства в случая – неправоспособност, употреба на наркотици, предишни нарушения и осъждания, шофиране с висока скорост, минаване на червен светофар и бягство от местопроизшествието.

Обвинителят припомни още, че около месец преди катастрофата Семерджиев е заловен да шофира колата си след употреба на метамфетамини, но тогава е успял да избяга и така и не е бил задържан.

СГП обърна внимание и на начина, по който са загинали двете млади жени. По думите на Железчев Хариет Стефанович е била е била притисната в решетка и бетонен парапет на подлеза на кръстовището, а Христина Дилева е била ударена от предната част на автомобила на Семерджиев с висока скорост.

Катастрофата стана през юли миналата година на бул. "Черни връх" в София. Според експертизите по делото Семерджиев е шофирал с над 160 км/час. Пълният спирачен път при тази скорост е над 190 м.

От съдебнопсихиатрична експертиза стана известно, че при разговор с психиатър Семерджиев e казал, че е употребявал от време на време амфетамин, метамфетамин и други вещества, както и че може би е взел метамфетамин от пет до седем дни преди задържането му.

Първоначалната версия на Семерджиев беше, че не е шофирал джипа "Ауди Q7", който след удар в таксиметрова кола, се блъсна в асансьора към метрото и се разполови. Пред съда той твърдеше, че е бил отвлечен.

Затова разследващите трябваше да го свържат с колата в момента на катастрофата с възможно най-много доказателства. Ключова за обвинението е ДНК експертизата, установила следи от жертвите по подсъдимия, тъй като пипнал колата си. Освен това на мястото беше открита едната маратонка на Семереджиев, а другата - в дома му.

Разследващите установиха още, че тъй като не е имал ключове, той е повикал вече бившата полицайка Симона Радева, заподозряна, че му е осигурявала протекция. Според обивнителния ако тя му е осигурила стълба, по която да влезе в дома си.

По случая започна отделно разследване за престъпление по служба. През септември служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви, че около 40 служители на МВР са били уличени в покровителстване на Семерджиев, включително и началници. В края на октомври пък бяха освободени 7 от общо деветимата началници на полицейски управления в София.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG