Връзки за достъпност

Извънредни новини

Георги Семерджиев ще бъде съден, че e причинил смъртта на двете жени по непредпазливост


Заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров (вляво), говорителката на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова и колегата ѝ Чавдар Железчев.
Заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров (вляво), говорителката на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова и колегата ѝ Чавдар Железчев.

Обвиняемият за катастрофата на столичните булеварди "Черни връх" и "Арсеналски"на 5 юли, когато загинаха две млади жени - Георги Семерджиев, ще отговаря пред съда като извършител по непредпазливост, но не и в условията на евентуален умисъл.

Втората хипотеза предвижда по-високо наказание и беше включена в обвинението на Кристиан Николов, подсъдим за смъртта на журналиста Милен Цветков. Той загина в катастрофата от 19 април 2020 г. на същия булевард, но по-нагоре в посока Витоша.

Николов беше изправен пред съда за причиняване на инцидента с евентуален умисъл, при който извършителят съзнава, че може да причини вреди или щети на някого с поведението си, но въпреки това извършва нещо забранено от закона. През март подсъдимият получи 9-годишна присъда, но само в частта на обвинението по непредпазливост, а за евентуален умисъл беше оправдан.

Сега Софийската градска прокуратура (СГП)е решила да не претендира по-тежката хипотеза. Така евентуалното наказание на Семереджиев е ограничено от 5 до 20 г. затвор. Потенциалният му размер се дължи на това, че обвинението му съдържа 4 от възможните в закона общо 5 утежняващи обстоятелства.

Става въпрос за причиняване на смъртта на повече от един човек, бягство от местопроизшествието, управление на автомобил без валидна шофьорска книжка и наличие на следи от дрога в кръвта на Семерджиев. Делото му започва на 29 ноември с разпоредително заседание на Софийския градски съд.

Има детайли, които съществено от правна гледна точка различават случаите.

"Механизмът при катастрофата на Семерджиев и тази, при която загина Милен Цветков, е бил различен. Има детайли, които съществено от правна гледна точка различават случаите", каза говорителката на СГП Десислава Петрова. По думите ѝ прокуратурата не може да запълни "с конкретно съдържание тази сложна категория евентуален умисъл".

При катастрофата на 5 юли загинаха Хариет Стефанович на 22 години и Христина Дилева на 26 години. Първоначалната версия на Семерджиев беше, че не е шофирал джипа "Ауди Q7", който след удар в таксиметрова кола, се блъсна в асансьора към метрото и се разполови. Пред съда той твърдеше, че е бил отвлечен.

Затова разследващите трябваше да го свържат с колата в момента на катастрофата с възможно най-много доказателства. Ключова за обвинението е ДНК експертизата, установила следи от жертвите по подсъдимия, тъй като пипнал колата си. Освен това на мястото беше открита едната маратонка на Семереджиев, а другата - в дома му.

Разследващите установиха още, че тъй като не е имал ключове, той е повикал вече бившата полицайка Симона Радева, заподозряна, че му е осигурявала протекция. Според обивнителния ако тя му е осигурила стълба, по която да влезе в дома си.

Георги Семерджиев при ареста в дома му кв. "Лозенец".
Георги Семерджиев при ареста в дома му кв. "Лозенец".

По случая започна отделно разследване за престъпление по служба. През септември служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви, че около 40 служители на МВР са били уличени в покровителстване на Семерджиев, включително и началници. В края на октомври пък бяха освободени 7 от общо деветимата началници на полицейски управления в София.

Засега от прокуратурата не са обявявали, че са повдигнали конкретни обвинения на настоящи или бивши служители на МВР във връзка със случая.

По думите на зам.-директора на националното следствие Ясен Тодоров в сряда, освен Радева, са разпитани нейният приятел, също полицейски служител, както и патрули от 7-о РПУ, които преди катастрофата бяха хващали Семерджиев да шофира след употреба на наркотици и с фалшива книжка, но той беше успял да избяга

"Няма проблем разпитаните по това дело да станат обвиняеми по разследването за полицейски чадър над 39-годишния мъж, по което прокуратурата също работи", каза Тодоров.

Успоредно Семерджиев се разследва и за притежание на около половин грам метаамфетамини, открити в катастрофиралия му джип, както и за кражба на гориво от бензиностанция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG