Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР е установило 40 полицаи, помагали на Георги Семерджиев 


Георги Семерджиев в Софийския градски съд
Георги Семерджиев в Софийския градски съд

МВР е установило общо 40 служители на “Пътна полиция” и “Охранителна полиция”, които през последните няколко години са помагали на Георги Семерджиев да избегне санкции. Това каза главният секретар на министерството Петър Тодоров пред Нова телевизия с уточнението, че срещу тях ще започнат дисциплинарни проверки.

Семерджиев е обвиняем за причиняване на смъртта на две млади жени, след като катастрофира с джипа си на 5 юли в София. Според обвинението той е избягал от мястото на катастрофата и е управлявал колата без шофьорска книжка и след употреба на наркотици. В момента Семерджиев е в следствения арест.

В хода на разследването Софийската градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство за престъпление по служба на служители от МВР, за които има данни, че са покровителствали обвиняемия.

На 11 юли в Столичната дирекция на вътрешните работи беше образувано дисциплинарно производство срещу полицайката от Първо районно управление Симона Радева, свързвана с обвиняемия. Служителката беше отстранена временно от длъжност.

Главният секретар на МВР съобщи в петък вечрта, че проверката срещу нея е пред финал и заключението е, че тя трябва да бъде уволнена дисциплинарно. По думите му установени са неправомерни действия от нейна страна, които се изразяват с помощ спрямо Георги Семерджиев, включително и да се укрие, съобщи БТА.

Петър Тодоров добави, че има констатации за голяма група служители на МВР, за които с действия или бездействия са установени данни за дисциплинарни нарушения, което е повод да започнат дисциплинарни производства и срещу тях.

Семерджиев е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост като в неговия случай прокуратурата твърди, че вече са налице 4 от възможните в закона общо 5 утежняващи обстоятелства, по които ще се преценява размерът на евентуалната му присъда.

Става въпрос за причиняване на смъртта на повече от един човек, бягство от местопроизшествието, управление на автомобил без валидна шофьорска книжка и наличие на следи от дрога в кръвта на заподозрения.

Липсва единствено обстоятелството катастрофата да е причинена на пешеходна пътека. Парадоксалното е, че в случая двете жертви са се намирали на тротоара, което би трябвало да е дори по-сигурно място от пешеходната пътека, но в закона липсва тази хипотеза.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG