Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шефове на РПУ и бивш началник на "Пътна полиция" са осигурявали чадър над Георги Семерджиев


Георги Семерджиев в съда в София
Георги Семерджиев в съда в София

Трима шефове на районни управления и бивш ръководител на сектор “Пътна полиция” са осигурявали “полицейски чадър” над Георги Семерджиев. Това е установено от вътрешна проверка в Министерството на вътрешните работи (МВР), съобщи БТА, като се позова на информация от институцията.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев каза, че бившият ръководител на "Пътна полиция" е Тенчо Тенев. Той беше на поста до септември, когато беше освободен заради навършване на пенсионна възраст. По думите на вътрешния министър нарушението му е, че не е осъществявал контрол.

Демерджиев не посочи имената на шефовете на районни управления, за които има данни, че са защитавали Семерджиев. Той каза, че предстои информацията да бъде публикувана.

“Върнахме лентата назад до 2014 г. и проверихме всеки, който има отношение”, добави Демерджиев.

Георги Семерджиев е обвинен за катастрофата на бул. “Черни връх” в София през юли, при която загинаха две млади жени. Според властите той е шофирал след употреба на наркотици и с много висока скорост.

Семерджиев има повдигнати пет обвинения - за държане на наркотици, управление на превозно средство след употреба на наркотици, причиняване на смърт на две лица, докато е управлявал автомобил без книжка, използване на фалшиви номера на автомобила и фалшива швейцарска книжка, припомни БТА.

След катастрофата започна вътрешна проверка в МВР заради данни, че полицаи са помогнали на Семерджиев след инцидента, както и при други случаи, при които той е бил спиран за проверка от полицейски патрули.

През септември вътрешният министър Иван Демерджиев каза, че трима от служителите на МВР, които са прикривали Семерджиев, са заемали ръководни позиции, без да посочи какви. Той съобщи също, че около 40 служители на МВР са осигурявали защита на обвинения за катастрофата. Демерджиев добави, че тези служители са помагали на Семерджиев да получава само административни наказания при сериозни провинения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG