Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Стряскащи данни". Трима ръководни служители на МВР са осигурявали чадър над Семерджиев


Арестът на Георги Семерджиев на 6 юли, ден след катастрофата, убила две жени в София. Снимка: Булфото.
Арестът на Георги Семерджиев на 6 юли, ден след катастрофата, убила две жени в София. Снимка: Булфото.

Трима от служителите на МВР, които са прикривали Георги Семерджиев, заемат ръководни позиции. Това каза в понеделник служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Семерджиев е обвиняем за причиняване на смъртта на две жени, след като катастрофира с джипа си на 5 юли в София. Според обвинението той е избягал от мястото на катастрофата и е управлявал колата без шофьорска книжка и след употреба на наркотици.

В понеделник вътрешният министър Иван Демерджиев каза, че подробният доклад след катастрофата е показал "стряскащи данни". Той потвърди думите на главния секретар на министерството Петър Тодоров, че около 40 служители на МВР са осигурявали защита на Семерджиев.

"Трима ръководни служители са позволили да бъде административно наказано лицето Семерджиев, при положение че е имало достатъчно данни за извършени престъпления от него", добави Демерджиев.

Той допълни, че тези служителите са помагали на обвиняемия да получава само административни наказания при сериозни провинения, като се позова на предварителния доклад от проверката. По думите му Семерджиев е разполагал с чадър на високо ниво.

"Материалите е трябвало да бъдат докладвани на прокуратурата. Вместо това някой е наложил административно наказание очевидно с цел да бъде спестена наказателната отговорност на това лице, а оттук нататък ще следват дисциплинарни мерки, ясни и категорични и бързи", каза министърът.

Той покани и тези от служителите, за които е изтекла давност или няма достатъчно събрани формални доказателства, но "е ясна съпричастността им към този случай", сами да напуснат МВР, защото "в структурите на МВР няма място за такива хора".

На 11 юли в Столичната дирекция на вътрешните работи беше образувано дисциплинарно производство срещу полицайката от Първо районно управление Симона Радева, свързвана с обвиняемия. Служителката беше отстранена временно от длъжност.

Демерджиев посочи, че за нея има доста данни, че е помогнала на Семерджиев да избегне наказания, и тя подлежи на уволнение.

Семерджиев е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост като в неговия случай прокуратурата твърди, че вече са налице 4 от възможните в закона общо 5 утежняващи обстоятелства, по които ще се преценява размерът на евентуалната му присъда.

Става въпрос за причиняване на смъртта на повече от един човек, бягство от местопроизшествието, управление на автомобил без валидна шофьорска книжка и наличие на следи от дрога в кръвта на заподозрения.

Липсва единствено обстоятелството катастрофата да е причинена на пешеходна пътека. Парадоксалното е, че в случая двете жертви са се намирали на тротоара, което би трябвало да е дори по-сигурно място от пешеходната пътека, но в закона липсва тази хипотеза.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG