Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не става въпрос за чистка". МВР сменя седем от девет полицейски началници в София


Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев (вляво) и главният секретар на МВР Петър Тодоров.
Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев (вляво) и главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Ръководството на МВР сменя почти всички началници на районни полицейски управления (РПУ) в София, обяви в понеделник служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Рокадите ще засегне седем от общо деветимата шефове на РПУ в столицата, но “не става въпрос за чистка, а за преценка на политическото и професионално ръководство”, увери главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Новите началници са били посочени лично от директора на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Калоян Милтенов. Повод за смените са резултатите от извършени проверки, започнали през лятото след разкритията за полицейски чадър над Георги Семерджиев, обвиняем за смъртта на две млади жени, починали при катастрофа до столичния хотел “Хемус” в началото на юли.

“Ние смятаме, че линията на политически назначения не трябва да продължава в МВР. Поради тази причина дадохме възможност на ст. комисар Милтенов да подбере екипа, с който да работи, и за него той носи отговорност”, каза Демерджиев, цитиран от БТА.

По думите на служебния министър “дори и да са добри професионалисти, някои ръководители нямат нужните качества да упражнят контрол над подчинените си”. През септември Демерджиев обяви, че около 40 служители на МВР са били уличени в покровителстване на Семерджиев, включително и началници.

В понеделник той добави, че случаите като този на Смереджиев са “многобройни” и “въпреки усилията, които полагаме на високо ниво, няма как тези случаи да престанат веднага”. На освободените началници са били предложени места в други структури на министерството.

Кадровите смени предвиждат на мястото на досегашния началник на Второ РПУ Венелин Станков да бъде назначен Иван Дойчев. Вместо Александър Александров, начело на Трето РПУ застава Ивайло Величко. Четвърто РПУ ще бъде оглавено от Кристиан Тонев на мястото на Румен Костадинов. Пето РПУ поема Пламен Максимов, вместо Мариета Иванов. Пламен Колев ще оглави Шесто РПУ на мястото на Делян Гешев, начело на Седмо РПУ идва Радостин Ангелов, вместо Ани Петрова, а Осмо РПУ ще поеме Светослав Стойков, който змаеня Валери Симеонов.

Досегашните си постове запазват единствено началниците на Първо и Девето РПУ. Междувременно Софийският градски съд отхвърли в понеделник молбата на Семерджиев да излезе от ареста.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG