Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вечният агент 007 Пиърс Броснан, който смело върви в този свят и го прави свой


Пиърс Броснан на премиерата на филма "Превратът" през 2015 г.
Пиърс Броснан на премиерата на филма "Превратът" през 2015 г.

Той е един от най-известните и обичани актьори. Ролята на Джеймс Бонд играе в четири филма от поредицата. От 1997 г. има звезда на Алеята на славата в Холивуд. От 2003 е офицер на Британската империя. Той е вечният агент 007 Пиърс Броснан и днес навършва 70 години.

Броснан е известен с това, че открито защитава еднополовите бракове, осиновяването на деца от гей двойки, контрола над оръжията опазването на природата. През последните години неговата най-голяма гордост са вече порасналите му синове, които вървят по неговите стъпки в киното.

През 2003 г. става Офицер на Ордена на Британската империя заради приноса му към драматургията и британската филмова индустрия.

Но най-много от всичко обича да бъде всеотдаен съпруг и баща. На 7 май Пиърс Броснан сподели в профила си в социалните мрежи снимка от дипломирането на сина си Парис. 22-годишният студент по кино и телевизия наскоро се дипломира в университета "Лойола Меримаунт" в Лос Анджелис.

Актьорът никога не пропуска възможност да изрази любовта си към своите деца. През май 2020 г. той поздрави сина си Дилън за завършването му.

"Върви напред в този свят и го направи свой собствен. Бъди безстрашен, смел и щедър. Обичам те!", написа тогава в своя Инстаграм профил щастливият баща.

Пиърс Броснан със синовете си Дилън и Парис преди наградите "Златен глобус" през 2020 г.
Пиърс Броснан със синовете си Дилън и Парис преди наградите "Златен глобус" през 2020 г.

Тази силна бащинска привързаност се обяснява донякъде с факта, че самият актьор е израснал без баща.

Пиърс Броснан е роден в Ирландия на 16 май 1953 г. Семейството му често се мести, но в крайна сметка се установява в Лондон. Когато е много малък, баща му ги напуска. Двамата с Пиърс никога не успяват да създадат здрава връзка помежду си. В Лондон Пиърс се записва в експериментална театрална трупа, а после учи в Drama Centre. След като играе няколко години на сцената, Броснан заминава за Лос Анджелис.

Пиърс Броснан на британската премиера на филма "Черният Адам". Лондон, 2022 г.
Пиърс Броснан на британската премиера на филма "Черният Адам". Лондон, 2022 г.

Кариерата му в САЩ започва със сериала "Remington Steele", където се снима пет години. Публиката е пленена от чара му и харесва излъчването му. До 1993 г. Броснан играе във филмови продукции и телевизионни сериали, но сякаш не успява да изпъкне достатъчно, за да остане по-дълго сред големите имена.

Този момент обаче настъпва, когато участва в комедията "Мисис Даутфайър" на Крис Кълъмбъс с Робин Уилямс. След две години идва звездният момент на Броснан, защото е поканен да играе легендарния Британски агент 007. Филмът е "Златното око", а годината е 1995 г. Броснан участва в още три части от филмовата поредица: „Винаги ще има утре“, „Само един свят не стига“ и „Не умирай днес“.

Пиърс Броснан на ежегодната Гала в Музея на съвременното изкуство в Лос Анджелис през 2017 г.
Пиърс Броснан на ежегодната Гала в Музея на съвременното изкуство в Лос Анджелис през 2017 г.

Други известни филми с негово участие са "Върхът на Данте", "Робинзон Крузо‘‘, "Аферата Томас Краун", "Шивачът от Панама" и мюзикълът "Мама Миа".

Пиърс Броснан се запознава с първата си съпруга Касандра Харис, докато учи драматично изкуство. Женят се през декември 1980 г. Имат син Шон, роден през септември 1983 г. Децата на Касандра от връзката ѝ с Дермот Харис - Шарлот и Кристофър, също живеят с тях. След смъртта на Дермот Харис през 1986 г., двете деца са осиновени от Пиърс Броснан.

През 1991 г. първата съпруга на актьора умира от рак на яйчниците. Много години по-късно, през 2013 г., доведената дъщеря на Броснан - Шарлот, умира от същата болест.

От 2001 г. насам ирландецът е щастливо женен за Кийли Шей-Смит, от която са синовете им Дилън и Парис. Дилън е на 26 г., а Парис на 22.

Пиърс Броснан със съпругата си Кийли на МЕТ Гала в Ню Йорк, 1 май, 2023 г.
Пиърс Броснан със съпругата си Кийли на МЕТ Гала в Ню Йорк, 1 май, 2023 г.

„Много ценя семейството“, казва Пиърс пред Gentleman’s Journal през 2021 г. - „Ценя това да съм баща. Израснал съм без бащинска фигура и здраво семейство. Имаше дълбока болка в мен, изолация и самота, които владееха чудесната сила на моето въображение. Трябваше да се справя със собствените си усещания. Така че ценя и обичам семейството. A Кийли е най-невероятната майка и жена”.

  • 16x9 Image

    Ваня Савкова

    Ваня Савкова е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2022 година. Завършила е "Връзки с обществеността" и магистратура "Социални изследвания на пола" в СУ "Св. Климент Охридски". Повече от 10 години работи в онлайн медии.

XS
SM
MD
LG