Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Започваме да работим за втория мандат". ПП-ДБ няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ


Христо Иванов, Асен Василев и Кирил Петков след среща на коалицията ПП-ДБ,
Христо Иванов, Асен Василев и Кирил Петков след среща на коалицията ПП-ДБ,

Коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) няма да подкрепи мандат за правителство на ГЕРБ.

“Няма да подкрепим първия мандат, започваме да работим за втория мандат, който е единствената алтернатива да не ходим на шести избори”. Това каза съпредседателят на ПП Кирил Петков докато заседаваше парламентарната група на коалицията във вторник вечерта.

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел в понеделник.

На изборите ГЕРБ получи най-много гласове и има 69 народни представители. Без подкрепата на ПП-ДБ, които имат 64 места в парламента съставянето на правителство с премиер Мария Габриел изглежда невъзможно. За да съберат необходимите им 121 гласа за съставяне на правителство, на ГЕРБ им трябват гласовете на останалите партии в парламента - ДПС, БСП и ИТН. Корнелия Нинова вече каза, че партията ѝ няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ.

Ще започнем консултации с всички парламентарни сили за тяхната готовност да подкрепят конкретни промени в Конституцията, каза във вторник вечерта съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов.

Ако се стигне до втори мандат, ПП-ДБ ще предложат правителство на малцинството с ясна програма за 18 месеца. Ще търсят подкрепа от всички, но няма да приемат министри и "външни лица" от ГЕРБ. Това се разбра от думите на зам.-председателят на групата на ПП-ДБ Стою Стоев пред БНТ в сряда сутринта.

Той каза още, че може да има промени в проектокабинета на ПП-ДБ, но цялостната му концепция няма да се промени.

Според Конституцията Габриел има 7-дневен срок, в който да предложи състав на Министерския съвет. Ако не успее, президентът ще връчи следващия мандат на втората по численост парламентарна група - „Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ).

Смятаме,, че ситуацията, която се създава последните дни, потвърждава нашата дългосрочна позиция, че българската политическа система, институционална система, не може да се нормализира без по-дълбока амбициозна промяна в Конституцията по отношение на Висшия съдебен съвет, на прокуратурата. Видно е,, че всичко останало дава „къси съединения“, каза Иванов.

Затова ПП-ДБ ще започнат разговор има ли наистина политическа основа, върху която може да се формира конституционно мнозинство, на база на което вторият мандат да може да бъде реализиран. Това ще бъде нашият акцент, каза Иванов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG