Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европа изчислява щетите от войната на Русия срещу Украйна, за да иска репарации


Разрушения от войната в Мариупол.
Разрушения от войната в Мариупол.

Повече от 40 държави от Европа постигнаха съгласие за създаване на система за изчисляване на щетите, които Русия е нанесла на Украйна, с цел да бъдат получени репарации след края на войната.

Според данни публикувани от Статиста, щетите, нанесени на жилищните сгради от руската инвазия в Украйна, се оценяват на 50 милиарда щатски долара за периода между 24 февруари 2022 г. и 24 февруари 2023 г. Други 36 млрд. щатски долара са отчетени като загуби от щети върху инфраструктурата. Общите военни щети на Украйна се оценяват на 135 милиарда щатски долара за този период.

Създаването на регистъра намери широка подкрепа сред 46-те държави на срещата на върха на Съвета на Европа в Исландия. Общо 40 държави членки на съвета се съгласиха да се присъединят на 17 май или да го направят в бъдеще. Армения, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Сърбия, Унгария и Турция няма да се присъединят, поне не първоначално.

Европейският съюз, Канада, Япония и Съединените щати ще участват в регистъра, съобщи Съветът на Европа на срещата си на върха в Рейкявик.

Йотова осъди агресията на Русия

България беше представена от вицепремиера Илияна Йотова. Тя потвърди българската позиция срещу войната в Украйна и подкрепата за нейния суверенитет, независимост и териториална цялост.

„Осъждаме продължаващата агресия на Русия срещу Украйна“, каза Йотова цитирана от секретариата на президентството.

Йотова е заявила българската подкрепа за създаването на регистър на щетите в Украйна, причинени от войната. Тя е подписала заключителната декларация на Срещата на върха на Съвета на Европа, в която се препотвърждават принципите на организацията за демокрация и спазване на човешки права, подкрепя се Украйна и се поставя акцент върху украинските деца.

Генералният секретар на Съвета Мария Пейчинович Бурич определи решението за създаване на регистъра като "историческо". Това е един от първите правно обвързващи инструменти, с които Русия се подвежда под отговорност за своите действия.

От пресслужбата на украинския министър-председател Денис Шмигал съобщиха, че декларацията, приета от Съвета на Европа, включва и подкрепа за украинската мирна формула и декларира готовност на членовете на Съвета да участват в по-нататъшни инициативи за разработване на регистъра на щетите, включително за създаване на комисия за обезщетения и компенсационен фонд.

В декларацията се казва също, че членовете на Съвета на Европа приветстват напредъка по създаването на специален трибунал за ръководството на Русия и призовават Русия да освободи украинските цивилни граждани, включително депортираните украински деца.

"Искам да благодаря на всички приятели на Украйна за ефективната проява на солидарност", заяви Шмигал.

Стъпка към изправянето на агресора пред съда

По-рано Шмигал заяви, че "създаването на международен регистър на щетите, нанесени на Украйна от руските окупатори, е първата стъпка към изправянето на агресора пред съда".

Това беше първата среща на върха на Съвета на Европа от 18 години насам и имаше за цел да покаже солидарност с Украйна и да изпрати сигнал за единство спрямо Русия. В нея участваха повече от 30 държавни и правителствени ръководители.

Русия беше изключена от Съвета на Европа, след като започна пълномащабната си инвазия в Украйна миналата година. Беларус е отстранен и присъства на срещата на върха само като наблюдател.

Съветът на Европа е политическа международна организация на страните от Европа (т.нар. „Голяма Европа“ – 46 страни членки, за разлика от 27 страни членки на Европейския съюз), която работи за целите на европейската интеграция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG