Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски предложи на Г-7 план за края на войната


Володимир Зеленски по време на срещата на лидерите на страните от Г-7
Володимир Зеленски по време на срещата на лидерите на страните от Г-7

Украинският президент Володимир Зеленски предложи на лидерите на страните от Г-7 план за прекратяване на войната на Русия срещу Украйна. Той призова лидерите от групата да подкрепят и идеята му за свикване на среща на върха за мира през тази зима, на която планът на Киев, в който са заложени 10 точки, да бъде обсъден.


„Предлагам да се свика специална среща на върха - срещата на върха за глобалната формула на мира - за да решим как и кога можем да приложим точките от украинската формула за мир“, каза Зеленски. Според украинския президент целта на подобно действие е Русия да получи предложение за „конкретна, съдържателна стъпка към дипломатическо регулиране“.

Точките на плана на Украйна включват енергийната и продоволствена сигурност на страната, извеждане на всички руски войници от територията ѝ и гарантиране на суверенитета и териториалната ѝ цялост.

Заедно с това Киев настоява за създаването на специален трибунал за престъпленията на Русия по време на военните действия, освобождаването на пленените и депортирани украински граждани, гаранции за радиационната и ядрена сигурност и постигане на договор за края на военните действия.

От месеци Москва твърди, че настоява за водене на преговори за мирно разрешаване на конфликта, но определи това за невъзможно заради нежеланието на Украйна.

Според Зеленски най-важното значение на провеждане на среща на върха, на която да се обсъди постигането на мир е демонстрацията на единство между отделните страни срещу агресора.

„Без значение какво възнамерява да направи агресорът, когато светът е наистина обединен, тогава светът, а не агресорът, определя как ще се развият събитията“, каза още Зеленски.

Само няколко часа преди обръщението му в платформата Нетфликс излезе интервю на украинския президент с популярния водещ Дейвид Летерман. В него Зеленски каза, че ако Путин умре, война няма да има.

Москва започна непредизвикана военна агресия срещу Киев в края на февруари. Нейната цел, по думи на Владимир Путин, беше да се „предпази“ рускоговорящото население в района на Донбас, както и да се „денацифицира“ Украйна . За няколко месеца руските войски окупираха множество територии в страната, избиха хиляди цивилни и военни и унищожиха хиляди сгради, които не са военни обекти.

През септември Украйна започна контраофанзива и си върна част от окупираните територии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG