Връзки за достъпност

Извънредни новини

Самуил Николов, който иска да изстреля ракета от България


Самуил Николов
Самуил Николов

Страстта му към космоса е още откакто е първи клас. А сега е направил първата крачка към осъществяване на мечтата си. Самуил Николов е вторият българин, приет да учи космонавтика в Авиационния университет Ембри Ридъл. Той е човек на деня на Свободна Европа.

Космосът е негова страст още от първи клас, а мечтите му са големи. Една от тях е да изстреля ракета в космоса от България. Сега Самуил Николов е направил първата крачка към постигането на целите си.

Абитуриентът от Велико Търново е вторият българин, приет да учи космонавтика в Авиационния университет Ембри Ридъл (Embry–Riddle Aeronautical University), след Татяна Иванова. Университетът се намира във Флорида в САЩ, само на час път с кола до площадката за изстрелване Кенеди Спейс Център.

"Страстта ми към космоса е от много отдавна, в първи - втори клас вече ми беше любима тема за изучаване", каза Самуил пред Свободна Европа.

Няколко години по-късно, той вече иска “да бъде замесен в по-практически задачи, свързани с изстрелване на ракети, или да бъда астронавт”.

Когато е в четвърти клас кандидатства и е избpaн дa участва в нayчнo-oбpaзoвaтeлен кocмичecки лaгeр в бaзaтa на НАСА в тypcкия град Измир. Той е най-малкият от 20 деца от Бългapия. Това е и моментът, когато Самуил решава с какво иска да се занимава.

Самуил в базата на НАСА в Измир
Самуил в базата на НАСА в Измир

Сега Самуил завършва Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново със специалност приложно програмиране.

През последните две години разработва уеб платформа със съдействието на най-големите компании, които правят космически изследвания – НАСА, „Спейс Екс“, Международната космическа станция в която публикува най-актуалната информация за космически изследвания.

Освен това е многократен национален шампион по плуване за юноши и продължава да тренира активно и да се състезава.

Междувременно Самуил расте и вече е преминал лимита за височина на астронавт.

“Така, че да летя - няма как да стане”, каза той. Решава да кандидатства в специализирания в космонавтиката университет в САЩ преди около 2 години. “А конкретно тази специалност я избрах преди година”.

Специалността, в която е приет да учи за бакалавърска степен, е “Космически операции”. Всеки, който я завърши, ще има широк спектър от знания за технически изисквания за всяко едно изстрелване и за регулациите, които трябва да се спазят, каза Самуил.

Сред неговите цели е да стане част от водещите компании, които се занимават с комерсиални дейности в космоса.

“Според мен това е бъдещето. Както преди 100 години авиационната индустрия е била за най-богатите, така след 50-60 години космическата индустрия ще се развие много, ще има космически туризъм - такъв вид полети”, гледа напред Самуил. Той добави, че иска да е част от този технологичен преход.

Самуил иска да върне космическата слава на България и да изстреля ракета например от бившата площадка за изстрелване на аерологични ракети в Ахтопол.

“Ако успея да осъществя добри контакти с тези компании, защо да не възродим площадката в Ахтопол. Това може да бъде стъпка към възраждането на забравената българска космическа агенция”, казва Самуил Николов.

През 70-те години тази площадка се е използвала за изстрелване на различни неща в орбита, но след 90-те години се занемарява. Инфраструктурата все още си е там, на брега на Черно море и според Самуил може сравнително бързо да се възстанови.

Осъществяването на всяка мечта си има цена. В случая на Самуил от Велико Търново това е таксата му за обучение в университета. Цялата необходима сума за една година е 65 000 долара. Николов е чуждестранният студент в университета, който е получил най-висока отпусната стипендия, заради другите му постижения - 20 000 долара. Това омекотява “цената на успеха” и за да замине той за Флорида са необходими 45 000 долара.

В момента са събрани 6-7 % от нужната такса. Първата вноска, от около 20 000 долара, трябва да бъде внесена през август. Затова е организирана кампания за събиране на средства. Желаещите могат да дарят през Платформата.бг или на тази сметка:

Банка ДСК:
Сметката е на името на Самуил Калоянов Николов
IBAN: BG76STSA93001528436161
BIC: STSABGSF
Основание за превод: Дарение за образование.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

XS
SM
MD
LG