Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Как Путин се разправя с критиците си". Екипът на Навални показва копие на килията му в Европа


Копието на килията, обитавана от Алексей Навални, когато е изолиран.
Копието на килията, обитавана от Алексей Навални, когато е изолиран.

Активисти от екипа на руския опозиционен лидер Алексей Навални поставят в централните части на големи европейски градове копие на килията, в която е държан почти постоянно, докато излежава присъда в руска колония. В момента макетът се намира в Прага.

Килията е с размери 2,5 на 3 м, с желязно легло, закрепено за стената, и решетъчен отдушник на мястото на прозореца. Помещението е с бетонен под, ръждясал умивалник и тоалетна на пода. Навални е настаняван там, когато е поставян в изолация.

Инсталацията е част от международна кампания за освобождаване на политика. Прага е петият град, в който се появява реплика на килията, преди това тя е била видяна от жителите на Хага, Дюселдорф, Париж и Берлин. След чешката столица такава ще има и в Мадрид, Брюксел, Виена, Вилнюс и в други градове.

Много местни жители и туристи се спират, за да разгледат инсталацията
Много местни жители и туристи се спират, за да разгледат инсталацията

"Това е важен щрих към портрета на режима на Путин. И също така напомняме, че в Русия има стотици политически затворници, които се намират в същите условия", разказа пред Current time Леонид Волко, един от най-близките сътрудници на Навални.

По думите му това е важен щрих към портрета на режима на Путин: "Ние показваме при какви условия се намира лидерът на руската опозиция и как Путин се разправя с критиците си".

По думите му този проект разказва историята за това какво се случва с онези, които "протестират срещу Путин, срещу неговата корупция, срещу неговите престъпления, срещу неговата война".

Екипът на Навални, както и много известни личности от цял свят, продължава да призовава той да бъде освободен от затвора
Екипът на Навални, както и много известни личности от цял свят, продължава да призовава той да бъде освободен от затвора

"Защото често чуваме тези наивни глупости от рода на: "Защо всички вие просто не излезете на митинги в Русия и не свалите Путин?" И ние ви показваме защо! Можете да влезете за минута в тази килия, да я почувствате и подобни въпроси ще бъдат по-малко", каза Волков.

Според него Путин е прекарал много години "в систематичен терор над руския народ, ограбвайки го и насилвайки го". А след това, "за да защити откраднатите си милиарди, той инсценира и тази война, за да отклони вниманието от икономическите проблеми, от спадащия си рейтинг, от невъзможното ниво на корупция".

Екипът на Навални вярва, че този проект помага опозиционерът да не бъде убит в затворническата колония. Волков разказва, че след като килията е била показана в Берлин, затворническата администрация не е пратила Навални в изолатора в продължение на два месеца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG