Връзки за достъпност

Извънредни новини

Майкъл Дъглас, който работи "еднакво упорито и върху провалите, и върху успехите си"


Майкъл Дъглас
Майкъл Дъглас

Когато баща ти е икона, е много трудно да се докажеш. Но той успя и се превърна в една от легендите на Холивуд. След 55 години на екрана 78-годишният Майкъл Дъглас беше удостоен с почетна награда "Златна палма" на кинофестивала в Кан. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Големият Кърк Дъглас, който си отиде на 103-годишна възраст, със сигурност имаше време да се гордее с успехите на сина си. Но щеше да е истински щастлив да го види отличен за цялостен принос на 76-ото издание на фестивала на Лазурния бряг във Франция.

Актрисата Ума Търман представи на сцената Майкъл Дъглас с думите "титан" и "звезда завинаги", а публиката го аплодира на крака.

"По целия свят има стотици кинофестивали, но Кан е само един", каза той.

Говорейки за актьорската си кариера, Дъглас, който има над 80 роли, добави, че "работим еднакво упорито и върху провалите, и върху успехите си".

Майкъл Дъглас получи статуетката си редом до легендата Катрин Деньов, която откри кинофестивала
Майкъл Дъглас получи статуетката си редом до легендата Катрин Деньов, която откри кинофестивала

Майкъл Дъглас е роден на 25 септември 1944 г. в Ню Брънзуик, щата Ню Джърси. Има две години по-малък брат - Джоел. Освен баща му, майка му също е актриса - британката Даяна Дил. Когато е на 8 години, родители му се разделят и той заживява са майка си и втория си баща в Кънектикът.

Има бурно детство и дори е изключен от училище, след като започва да бяга от часове, да пие алкохол и да кара мотор. Единственият, с когото се съобразява, е баща му, от когото има респект заради това, че е имал труден живот на младини, но е успял да покори Холивуд.

Кърк Дъглас не иска синовете му да стават актьори. Но Майкъл все пак се записва да учи драма в университета в Калифорния. Започва кариерата си като асистент-режисьор на някои от филмите на баща си през 60-те години на миналия век. Участва и в няколко телевизионни драми, но за първи път печели известност в ролята си в сериала от 70-те "Улиците на Сан Франциско". Той дори режисира две от сериите.

Развива се толкова бързо, че когато е едва 29-годишен - през 1975 г., става изпълнителен продуцент на култовия филм на Милош Форман "Полет над кукувиче гнездо", в който Джак Никълсън изиграва една от най-добрите си роли. Лентата получава пет награди "Оскар", включително и за най-добър филм.

Съпругата му Катрин Зита-Джоунс​ и дъщеря им Карис целуват Майкъл Дъглас пред камерите в Кан.
Съпругата му Катрин Зита-Джоунс​ и дъщеря им Карис целуват Майкъл Дъглас пред камерите в Кан.

Следват много успешни роли за самия него - в "Китайски синдром", "Войната на семейство Роуз" и "Фатално привличане", където е първото му запомнящо се партньорство с актриса - Глен Клоуз. Но през 1992 г. излиза "Първичен инстинкт", който Дъглас прави фурор заедно с Шарън Стоун.

След като получи своята "Златна палма", актьорът си спомни как тогава двамата са представили лентата именно в Кан.

"Спомням си, че скандализирахме французите. Дори за французите бе скандално да гледат тези секс сцени на голям екран. Мислехме, че тук никой няма да обърне голямо внимание на това, но накрая всяка френска жена заведе съпруга си в залата", разказа Дъглас пред публиката в една от препълнените зали на фестивалния комплекс.

"Шарън Стоун беше великолепна! Много съм горд, че всички жени, които са играли с мен, са имали страхотни кинематографични моменти", добави той и изброи именно Клоуз, Стоун и Деми Мур в "Разкриване".

Години по-късно той успешно си партнира в "Перфектно убийство" с Гуинет Полтроу и в номинирания за Оскар „Трафик“ със съпругата си - уелската актриса Катрин-Зита Джоунс.

За първи път Майкъл Дъглас се жени през 1977 г. за Диандра Лукър, с която имат един син – Камерън. Разделят се през 1995 г. През 2000 г. той се жени за дългогодишната си приятелка - Катрин Зита-Джоунс. Още същата година се ражда синът им Дилън, а след 3 години и дъщеря им Карис.

По-късно разказва, че се е влюбил в нея, когато я е гледал в "Маската на Зоро" и още тогава е искал да стане баща на децата ѝ. И те сякаш наистина са един за друг - тя също е родена на датата 25 септември.

Кърк и Майкъл Дъглас през 2007 г.
Кърк и Майкъл Дъглас през 2007 г.

"Когато бях дете, баща ми правеше по пет-шест филма на година и като син го упреквах за това, неведнъж дори в интервюта в началото на кариерата си го обвинявах, че не получавам цялото внимание, което бих искал", разказа още в Кан актьорът.

"Сега, когато съм баща, поглеждам назад и казвам: „Той изобщо не беше лош татко. С всеки изминал ден ми липсва все повече”, добави той за баща си, който почина на 103-годишна възраст през 2020 г.

През 2010 г. беше официално съобщено, че Майкъл Дъглас е болен от рак на гърлото. По-късно казва, че това е бил един от най-тежките моменти в живота му, заедно с този, когато големият му син Камерън, който има проблеми с хероина, влиза в затвора. Лечението на Дъглас обаче се оказа успешно и днес той е в добро здраве.

XS
SM
MD
LG