Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лидерите на Г-7 затягат санкциите срещу Русия. Зеленски ще се присъедини към тях в неделя


Семейна снимка на участниците в срещата на върха на Г-7 в Хирошима, Япония, започнала в петък.
Семейна снимка на участниците в срещата на върха на Г-7 в Хирошима, Япония, започнала в петък.

Лидерите на седемте най-развити страни в света (Г-7) се разбраха по време на срещата си на върха в Япония в петък да разширят санкциите срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна.

В официално изявление се казва, че групата ще продължи да работи за намаляване на руските приходи от търговията с метали и диаманти.

На фона на доказателствата, че съществуващите санкции са отслабени от възможности за заобикалянето им, лидерите от Г-7 заявиха, че групата разговаря с държави, през които попадащите под ограничения стоки, услуги или технологии от Г-7 биха могли да стигнат до Русия.

“Отбелязваме и насърчаваме ангажиментите, поети от тези държави, да гарантират, че нашите мерки не се заобикалят и имат очаквания ефект”, заявиха те, без да назовават страните поименно.

Търговските данни на Германия показват, че износът ѝ към държави, граничещи с Русия, рязко се е увеличил, което подхранва опасенията за реекспорт на стоки от съседните на Русия страни, посочва Ройтерс.

По-рано през деня Великобритания обяви нови санкции срещу 86 руски граждани и юридически лица, насочени към модерни военни технологии и внос на диаманти, за да се намалят "източниците на доходи" на Москва.

Очаква се украинският президент Володимир Зеленски да се присъедини към срещата на върха в Хирошима в неделя, когато е третият и последен ден от форума.

“Там ще се решават много важни неща и затова присъствието на нашия президент е абсолютно необходимо, за да защитим нашите интереси”, каза Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

Междувременно Зеленски пристигна в петък в саудитския град Джеда, за да присъства на среща на върха на Арабската лига.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG