Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Историческо". САЩ потвърдиха, че ще разрешат изпращането на изтребители F-16 на Украйна


Изтребител F-16F-16 Block 70. Снимката е илюстративна.
Изтребител F-16F-16 Block 70. Снимката е илюстративна.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан потвърди, че САЩ ще позволят на своите западни съюзници да доставят на Украйна изтребители F-16. Това съобщи Би Би Си в събота.

Потвърждението идва, след като по-рано в петък Си Ен Ен съобщи, че администрацията на американския президент Джо Байдън е дала зелена светлина за изпращането на F-16 от европейски страни за Украйна. От месеци Киев призовава Вашингтон да разреши доставката на модерните изтребители, за да подсили украинското контранастъпление срещу Русия.

"Вчера президентът Байдън информира своите колеги от Г-7, че САЩ ще подкрепят съвместните усилия за обучение на украински пилоти на изтребители от четвърто поколение, включително F-16", каза в събота в брифинг пред медиите Джейк Съливан.

"Докато обучението тече през следващите месеци, ние ще работим с нашите съюзници, за да определим кога ще бъдат доставени самолетите, кой ще достави и колко", добави Съливан.

Украйна многократно е лобирала пред своите западни съюзници да ѝ осигурят модерни изтребители, за да ѝ помогнат в отблъскването на руската армия от нейната територия. Досега обаче САЩ не даваха своето одобрение. То е нужно, тъй като F-16 са произведени в САЩ, а реекспортът на оръжие и военна техника към трети страни първо трябва да бъде одобрен от страната производител.

Още преди официалното потвърждение от страна на Съливан президентът на Украйна Володимир Зеленски написа в Туитър, че приветства "историческото решение" на САЩ.

По думите му самолетите ще "подсилят значително нашата армия в небето" и той очаква с нетърпение "обсъждането на практическото изпълнение“ на плана по време на срещата на върха на Г-7 в Хирошима. Предстои Зеленски да участва лично в нея в неделя.

Британският Международен институт за стратегически изследвания твърди, че Белгия, Обединеното кралство, Дания и Холандия са в състояние да осигурят най-малко 125 изтребители F-16 в пълна бойна готовност.

По инфомрация на Си Ен Ен Норвегия също имаше няколко свободни F-16 миналата година, които замени с по-модерни F-35 и сега е готова да даде на Киев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG