Връзки за достъпност

Извънредни новини

Победа за "Нова демокрация" в Гърция. Лидерът ѝ Мицотакис иска нови избори и пълно мнозинство


Лидерът на партия "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис празнува с привърженици в Атина, 21 май 2023 г.

Партията "Нова демокрация" е победител на парламентарните избори в Гърция с преднина от повече от 20 пункта пред втората Сириза, предадоха световните агенции. Дясната "Нова демокрация" беше първа политическа сила и в предишния парламент, където разполагаше с пълно мнозинство.

Според първите резултати след изборите в неделя дясната "Нова демокрация" печели около 41% от гласовете, пред лявата Сириза с около 20%. Тези проценти обаче няма да са достатъчни на първата партия да състави правителство без подкрепа от други формации.

След излизането на първите данни от екзитполовете лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис приветства победата, но даде заявка за нови предсрочни избори в най-скоро време, на които партията му ще се бори за пълно мнозинство.

"Благодаря ви от сърце. Буквално цяла Гърция днес е синя", каза той пред привърженици в Атина и определи резултатът на партията си като "политическо земетресение".

"Имаме дълг да застанем на висотата на обстоятелствата и самостоятелното управление на "Нова демокрация" да бъде потвърдено и математически пред урните", добави обаче Кириакос.

Той каза още, че хората са показали, че искат Гърция да бъде управлявана от правителство на мнозинството и от "Нова демокрация" без помощта на други партии.

Думите му са заявка, че той няма да иска да споделя властта с друга партия, а ще отиде на втори избори в края на юни, когато спечелилата партия ще получи бонус места, посочи Би Би Си. На вероятните нови избори в Гърция ще влезе отново в сила избирателна система, която дава допълнителни места на първата парламентарна група. Това би позволило на "Нова демокрация" да състави собствен кабинет, ако повтори резултата си.

Според гръцката конституция всеки проучвателен мандат се връчва със срок за изпълнение от три дни. Ако те не бъдат реализирани, президентът свиква лидерите на първите три политически сили в последен опит за постигане на съгласие, след което, ако и това не се осъществи, разпуска парламента и назначава служебно правителство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG