Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ердоган отива на балотаж с Кълъчдароглу. Въпросът е ще има ли мнозинство в парламента


Привърженици на Ердоган в нощта след изборите. На фона се вижда транспарант с негова снимка
Привърженици на Ердоган в нощта след изборите. На фона се вижда транспарант с негова снимка

Настоящият президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще се яви на балотаж с основния опозиционен кандидат Кемал Кълъчдароглу. Това показват предварителните резултати от изборите в неделя, публикувани от държавната Анадолска агенция.

Партията на Ердоган ще бъде с най-много депутати в парламента, но според предварителните резултати тя и коалиционните ѝ партньори получават под 50% от гласовете.

Така изглежда картината след изборите в Турция на 14 май, които бяха определени от редица анализатори като исторически заради шанса да сложат край на 20-годишното управление на Ердоган.

Резултатите

Окончателни резултати до момента не са публикувани. Турската Върховна избирателна комисия трябва да публикува официалните резултати до три дни след изборите.

Неофициални резултати публикува държавната Анадолска информационна агенция. Опозицията постави под съмнение достоверността на данните, които тя публикуваше в началото. Но дори нейните резултати показват, че Ердоган и Кълъчдароглу ще се явят на балотаж.

Според резултатите на Анадолската агенция при 98,67% преброени бюлетини Ердоган води с 49,35% от гласовете. Кълъчдароглу е втори с 45,0%. След като нито един от двамата не събира над 50% от гласовете, това значи, че ще има балотаж.

Третият кандидат за президент - националиста Синан Оган получава малко над 5% от гласовете. До момента той не е обявил кой от двамата кандидати би подкрепил на балотаж. Четвъртият кандидат Мухарем Индже се отказа преди изборите.

Тези резултати не са окончателни. Според Би Би Си решаващи ще бъдат гласовете от трите мегаполиса Истанбул, Анкара и Измир. Там броенето върви по-бавно заради големия брой на гласувалите, а опозицията има голяма подкрепа.

Резултатите от парламентарните избори също не са окончателни. Според данните на Анадолската агенция при преброени 98,56% от бюлетините Партията на справедливостта и развитието (AKP) на Ердоган е първа с над 35,6% от гласовете. Заедно с коалиционните си партньори в Републиканския алианс имат общо 49,3% от гласовете на ръба за мнозинство в парламента.

Основната опозиционна Републиканска народна партия на Кемал Кълъчдароглу е втора с 25,4%. Националният алианс, в който тя има водеща роля, събира общо 35,1% от гласовете.

Трета е Партията на зелените и левите на бъдещето. Кандидатите на прокюрдската Демократична партия на народите (HDP) - третата най-голяма опозиционна партия - участват в нейните листите заради решение на местния конституционен съд, което ѝ пречи да се яви пряко. Партията от своя страна е част от Алианса на труда и свободата, който по неокончателни данни печели 10,5% от гласовете.

Въпреки че от 2018 г. Турция е президентска република, е нужно мнозинство в парламента за приемане на закони. Затова резултатите от парламентарните избори са важни за бъдещото управление на страната.

Основното обещание на опозицията е да върне парламентарното управление в Турция и да намали властта на президента.

Турция стана президентска република през юни 2018 г., когато влезе в сила конституционната реформа, прокарана от Ердоган. Тя дава почти неограничени правомощия на държавния глава, който може да издава укази със силата на закон, да назначава и освобождава вицепрезидентите и министрите, както и висши държавни служители.

Споровете

Тези резултати са публикувани от държавната Анадолска агенция. След края на изборния ден обаче достоверността на данните, публикувани от нея, беше поставена под въпрос от опозицията.

Говорител на Републиканската народна партия на Кемал Кълъчдароглу призова избирателите да не вярват на първите резултати, публикувани от държавната агенция.

Би Би Си отбелязва, че първите данни идват от малките населени места, където има по-малко избиратели и бюлетините се броят по-бързо. Там подкрепата за Ердоган и партията му традиционно е висока. Такива бяха и първите резултати, които показваха голяма преднина за Ердоган, но тя впоследствие намаля.

Нещо повече, опозицията обяви, че нейният кандидат Кемал Кълъчдароглу води на изборите за президент. Това написа самият той в първата си реакция в социалните мрежи след края на изборния ден, а кметът на Анкара Мухарем Индже каза същото, като се позова на информация от наблюдатели на Националния алианс от страната,

Самият Ердоган призова да не обявяват резултати “прибързано” и добави, че това би значело “узурпиране на националната воля”. Партията му отхвърли твърденията за преднина на опозицията и се противопостави на твърденията за липса на достоверност на публикуваните от Анадолската агенция резултати от изборите.

Около 64 милиона души имаха право на глас на изборите в Турция на 14 май. По данни на Анадолската агенция избирателната активност е над 88%.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG