Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха за правителство. Денков и Габриел ще се редуват като премиери


Мария Габриел от ГЕРБ и Николай Денков от "Продължаваме промяната".
Мария Габриел от ГЕРБ и Николай Денков от "Продължаваме промяната".

Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) ще предложи правителство с втория мандат с подкрепата на ГЕРБ.

Премиерът на това правителство ще се сменя на ротационен принцип. В първите 9 месеца министър-председател ще бъде Николай Денков от ПП, а вицепремиер и министър на външните работи ще е Мария Габриел от ГЕРБ. За следващите 9 месеца премиер ще стане Габриел, а Денков - вицепремиер.

За това са се разбрали ПП-ДБ и ГЕРБ след разговори през последните 48 часа, съобщиха Габриел и Денков на пресконференция. Информацията идва час преди кандидатът за премиер на първата политическа сила ГЕРБ Мария Габриел да върне първия мандат на президента Румен Радев.

Очакваше се тя да представи и състав и структурата на кабинет, като до момента имена на министри не са съобщавани. ГЕРБ обаче успя да получи подкрепа само от ДПС, с която събират общо 105 депутати в парламента, след като късно в неделя партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН) оттегли заявената си преди това подкрепа. За мнозинство са необходими поне 121 народни представители.

"Невъзможно е да се реализира подкрепа за първия мандат", каза Денков.

По думите му ПП-ДБ ще предложи правителство, което да реализира конституционна и съдебна реформа, да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното членство на България в ЕС, включително Шенген и еврозоната, да направи съдебна реформа, да внесе редовен бюджет с до 3% дефицит.

Николай Денков ще бъде премиер първите 9 месеца, след което Мария Габриел ще застане начело на правителството.
Николай Денков ще бъде премиер първите 9 месеца, след което Мария Габриел ще застане начело на правителството.

Денков изброи шест приоритета на бъдещия кабинет:

  • осъществяване на конституционна реформа за промени в структурата на прокуратурата и Висшия съдебен съвет (ВСС);
  • приемане на бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците;
  • влизане в Шенген и еврозоната;
  • връщане на машинното гласуване и промени в състава на ЦИК;
  • създаване на механизъм за избор на състав на регулатори с изтекъл мандат;
  • приемане на законодателни промени за освобождаване на ръководствата на българските служби за сигурност от чуждо влияние.

"Това правителство ще работи поне 18 месеца с подкрепата на първата политическа сила в парламента", каза Денков. Той добави, че ще подаде оставка при неизпълнение на тези условия или при подмяна на приоритетите на правителството.

ГЕРБ и ПП-ДБ ще стъпят на вече договорената между тях законодателна и управленска програма. Двете формации са се договорили промени в първоначалния персонален състав и структурата на Министерския съвет да се правят само със съгласието на двете страни.

ГЕРБ преди се е противопоставяла на част от приоритетите, изброени от Денков. Един от тях е връщането на изцяло машинното гласуване. ГЕРБ, заедно с БСП и ДПС, гласува за отменянето му и връщането на хартиените бюлетини в предишния парламент.

"Не може да оставим финансовата стабилност на хората и бюджета на поредно служебно правителство", каза малко по-късно на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Приели сме като морал за нашата коалиция – прозрачност, чистота, публичност. Не можеше да заченем такова правителство, на което да му се сложи грях" добави той.

Още след като спечели изборите на 2 април, ГЕРБ търси подкрепата на втората политическа сила за общо управление на страната. ПП-ДБ обаче отказа да подкрепи кабинет с мандат на партията на Бойко Борисов.

Така през последната седмица Мария Габриел, която получи първия мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев, търси подкрепа за кабинет. Тя каза, че ще предложи "експертно правителство със срок от една година", въпреки че не събира мнозинство.

Получи подкрепа само от ДПС и ИТН, като в последните дни представители на ГЕРБ казаха, че ще приемат експерти от двете партии в състава на кабинет с първия мандат. Трите партии нямат достатъчно депутати в парламента за мнозинство.

Късно в неделя обаче лидерът на ИТН Слави Трифонов написа във Фейсбук, че партията му няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ. Заявката му дойде след появила се информация, че в неделя е имало разговори между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и част от ръководството на ПП-ДБ - Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов - за съставяне на съвместно правителство с втория мандат и ротационен премиер.

ПП-ДБ и ГЕРБ имат общо 133 депутати в парламента - достатъчно за мнозинство за съставяне на правителство, но недостатъчно за конституционна реформа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG