Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ако не стане в първия мандат, няма да стане във втория". Мария Габриел ще предложи кабинет


Бойко Борисов и Мария Габриел.
Бойко Борисов и Мария Габриел.

Номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел ще изпълни мандата и започва обсъждане на политики и министри. Това се случва въпреки решението на ПП-ДБ да не подкрепят кабинет на ГЕРБ, което прави одобрението му в пленарна зала възможно само при кворумни игри.

ПП-ДБ ще се опитат да направят кабинет с втория мандат, който ще получат, ако ГЕРБ не получат мнозинство при гласуването в парламента. ГЕРБ не изглеждат склонни да подкрепят втория мандат на ПП-ДБ.

На последните предсрочни избори ГЕРБ стана първа сила и има 69 народни представители. Без подкрепата на ПП-ДБ, които имат 64 места в парламента, съставянето на правителство е трудно. За да съберат необходимите им 121 гласа на ГЕРБ им трябват гласовете на останалите партии в парламента - ДПС, БСП и ИТН. Корнелия Нинова вече каза, че партията ѝ няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ. "Възраждане" също няма да подкрепят ГЕРБ.

"...няма да стане във втория"

"Ако не стане в първия мандат, при тези заявки на другите партии, няма да стане във втория", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента. Той добави, че не се меси в работата на Мария Габриел, но тя трябва да продължи да търси сечението, по което би могло да се направи правителство. Мария Габриел каза, че няма политическа логика в такова решение (правителство с втория мандат).

"Проведохме цяла седмица срещи, за мен сега е дошло време да минем към следващия етап - подкрепа за правителство с първия мандат, ще си говорим за имена и състав на Министерски съвет", каза Габриел. "Имаме нужда от бюджет, адресиране на проблемите с инфлацията, както и да наваксаме двегодишното закъснение по Плана за възстановяване".

По-рано в сряда съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов каза, че при срещите с Мария Габриел е поставил въпроса “какви промени в Конституцията предвиждат, защото това е пътят към системна промяна в България”. “Не просто да опитаме да махнем един досадил на всички главен прокурор, за да оправим проблема, а наистина да решим нещата в дългосрочен проблем. На този въпрос отговор не получих", каза Иванов.

Габриел му отговори задочно, че съдебната реформа ще е ключова, защото от три години е в дневния ред на българското общество и добави, че не става дума само за смяната на главния прокурор.

"Много ясно очертах своите компетенции - има министър на правосъдието, има ВСС и има процедура. За мен беше явно, че евентуално правителство с министър-председател Мария Габриел ще извърви пътя за цялостна съдебна реформа, тогава ще гледаме и в посока конституционна реформа", каза Габриел.

Борисов каза, че от много години, много политици искат оставката на Иван Гешев, но до момента не се е разразявал скандал като този, на който сме свидетели.

Борисов поел ангажимент за законите на Крум Зарков

"Взе го решението Мария Габриел с подкрепата на цялата парламентарна група!", каза Борисов на въпрос как е взето решението за искане на оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Габриел каза преди седмица, че първото, което ще направи министърът на правосъдието в нейно правителство "е да внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев". След това няколко членове на ВСС от прокурорската колегия задвижиха процеса по оставката на Гешев. Той отказа да я даде и поиска оставката на един от заместниците си - Борислав Сарафов, както и че е време народът да измете "политическия боклук" от парламента...

Борисов добави, че „пред нашите избиратели и евроатлантически партньори съм поел ангажимент законите на Крум Зарков (за съдебна реформа) да бъдат приети”. “Този, който е писал тези закони носи отговорност, между първо и второ четене могат да се направят промени, но това законодателство трябва да бъде прието“, каза Борисов.

Само преди няколко месеца, през януари, ГЕРБ забавиха умишлено приемането на същите закони, внесени от служебния кабинет и механизмът за контрол на главният прокурор не бе приет на второ четене.

Бившият премиер призова партиите да проявят отговорност и да приемат бюджет. В противен случай "да закриваме парламента, да търсим нова политическа система, ако трябва".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG