Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев скъса оставката си и остава. Атакува "политическия боклук" в парламента


На пресконференция в понеделник главният прокурор Иван Гешев демонстративно скъса оставката си
На пресконференция в понеделник главният прокурор Иван Гешев демонстративно скъса оставката си
"Звъннах на един политик". Гешев отвръща на удара
please wait

No media source currently available

0:00 0:09:07 0:00

Главният прокурор Иван Гешев няма да подаде оставката си и ще довърши седемгодишния си мандат, който приключва в края на 2026 г. Това съобщи той на брифинг в Съдебната палата, на който демонстративно скъса оставката си.

Гешев поиска оставката на един от заместниците си - Борислав Сарафов и каза, че е време народът да измете "политическия боклук" от парламента.

Миналата седмица кандидатът за премиер на първата политическа сила в парламента Мария Габриел каза, че освобождаването на Гешев ще бъде първата задача на бъдещия министър на правосъдието в нейния кабинет. Идеята беше подкрепена от всички партии в парламента.

По-късно шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) внесоха искане за освобождаването на Гешев. Мотивът им е "уронване престижа на съдебната власт". Става дума за разпространяване на невярна информация и обвинения за намеса в разследването на взрива от 1 май. Тогава бомба избухна край пътя, по който е минавала колата на Гешев.

Гешев каза, че е работил досега "само и единствено" за България и сигурността на българските граждани. Той добави, че след като се е прибрал от посещението си в САЩ в неделя вечерта, е бил поканен да си подаде оставката до 10 часа в понеделник. Той не посочи кой го е поканил да направи това

Някой ще натисне копчето Enter с някакви неща.
Иван Гешев

"Беше споменато моето семейство и че това, ако не го направя, някой ще натисне копчето Enter с някакви неща, с някакви видеоклипове и затова по-добре да проявя благоразумие, защото животът продължава", каза Гешев.

Не за първи път Гешев казва, че животът му е застрашен. На 1 май имаше взрив до кортежа на Гешев, който беше определен от прокуратурата като "атентат", целящ убийството на главния прокурор. Тогава Гешев също каза, че семейството му е било уплашено, по-късно се оказа, че то не е пътувало с него.

По-късно в понеделник вътрешният министър Иван Демерджиев каза, че в МВР няма депозирани данни за заплахи към семейството на главния прокурор. "Ако има такива заплахи, нека да подаде сигнал", каза той.

На брифинга в понеделник Гешев каза също, че преди месец е получил предложение да стане посланик в Израел или Турция и да започне политическа кариера. Предложението, по думите му, е било "завоалирано" и му казали, че идва от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Не го взех насериозно, но явно тогава е започнала организацията на всичко, което виждаме. Така си мисля", каза Гешев.

Малко по-късно Борисов отрече да е предлагал на Гешев посланическо място и политическа кариера.

"Не съм се обаждал на нито един прокурор или съдия, никакви листчета не съм изпращал", каза пред журналисти в парламента Борисов. "Не съм в позиция да предлагам посланически постове", добави той.

Гешев каза още на бригфинга, че заявката на Габриел за отстраняването му нарушава разделението на властите и независимата съдебна система.

"Звъннах на политик, жена политик, когото познавам и смятах, че ми е приятел. И тя каза: Разбери ме. Бях до нея. От нея го чух за първи път", каза Гешев.

По думите му предварително са знаели само "лицето Бойко Борисов и може би 1-2-ма или 5-ма други. "Тук ме изненадва позицията на ДПС, защото те винаги са имали принципна такава", каза още Гешев.

По думите на Гешев "сега е моментът политиката да излезе от съдебната власт, където до този момент се опитваше в някаква степен да я ръководи в интерес на собствените си користни интереси".

"Ще довърша мандата си, независимо от всичко това, което описах", каза Иван Гешев.

Той поиска заместникът му Борислав Сарафов да подаде оставка. "В случай че не го направи, утре ще внеса искане за отстраняването му от Висшия съдебен съвет", каза Гешев.

След като членове на Прокурорската колегия на ВСС внесоха искане за освобождаването на Гешев започва да тече седемдневна процедура за неговото отстраняване. За него обаче са нужни 17 гласа "за" във ВСС.

По закон ВСС се състои от 25 членове, но към момента те са 22 заради подадени оставки и непопълнени квоти. ВСС работи с изтекъл мандат от 3 октомври 2022 г.

Реакции на решението на Гешев

Въпросът за оставка на главния прокурор е личен избор, каза пред журналисти в парламента председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, попитан за коментар на думите на Гешев по отношение поведението на ДПС.

Коментар на решението на Гешев изказа и лидерът на проруската националистическа партия "Възраждане" Костадин Костадинов. Той сравни случващото се "между Гешев и другите американски метастази" в България с "нощта на дългите ножове".

"Остава само да видим кой ще надделее в разчистването на сметки между престъпните американски кланове в управлението на държавата", добави Костадинов.

Отношение взе и служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той каза, че е крайно време Гешев "да прогледне" за намесата на политиката в съдебната власт.

"Не отричам имената, които главният прокурор назова. Това са част от имената, към тях могат да се добавят още", добави Демерджиев.

Зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов каза, че решението на Гешев си е негов личен избор. По думите му "зчегъртването на модела ГЕРБ под някаква форма е напреднало".

"Тези обвинения за скрити заплахи, които хвърчат в момента, са доказателство, че това не е вече такова монолитно срастване на политическа власт със съдебна власт", каза Йорданов.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова отказа да коментира в детайли казаното от Гешев.

"Ще повярвам, че е искрен и е така, както казва, ако уплътни думите си с реални действия от утре", каза Нинова за Гешев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG