Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Прокуратурата да излезе от политическия терен". Сарафов публично се конфронтира с Гешев


Главният прокурор Иван Гешев и зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов
Главният прокурор Иван Гешев и зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов

Прокуратурата трябва да излезе от политическия терен „където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда – в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните ѝ правомощия“. Това казва в своя позиция зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов, пред БТА.

В изявлението си Сарафов говори за случая с избухването на взрив в близост до автомобила, превозващ главния прокурор Иван Гешев преди седмица. Тогава няколко медии, които твърдяха, че цитират Гешев, а впоследствие и самият Сарафов казаха, че главният прокурор е пътувал заедно със семейството си по време на инцидента.

По-късно тази информация беше опровергана от вътрешния министър Иван Демерджиев. В петък Борислав Сарафов се извини за изказването си, но добави, че е бил подведен от Иван Гешев.

В интервю за БНТ в неделя Гешев за пръв път говори по случая като отрече, че по време на взрива е пътувал със семейството си. Той нарече това „медийна интерпетация“ и добави, че заместникът му Сарафов „не е съобразил изказването си“, както и че не смята за нещо лошо неговото извинение.

„Не е моя грешката и аз не желая да нося отговорност за чужди грехове, и в този смисъл казаното от мен, че семейството на г-н Иван Гешев е било в автомобила заедно с него по време на взрива, е провокирано, именно защото той самият в телефонен разговор остави в мен такова впечатление“, пише Сарафов. Той допълва, че ако Гешев е имал желание да поправи грешката или да внесе пояснение по случая, е можел да го направи много по-рано, за да се избегнат манипулации по темата.

„Защо главният прокурор мълча цяла седмица?“, пише още Сарафов.

Във връзка с инцидента в позицията му се казва още, че израелският експерт, чиято оценка на няколко пъти беше цитирана от главния прокурор и други представители на обвиението, е бил доведен на мястото на произшествието „по разпореждане на г-н Гешев“. Това е било направено от заместника му Ясен Тодоров. Там експертът е извършил само „визуален оглед“, след което си е тръгнал.

За израелския експерт, който прокуратурата отказва да назове по име, стана ясно също, че е пристнал в България часове преди взрива край кордона на главния прокурор. Това каза в парламента вътрешният министър Демерджиев.

Взривът до автомобила, който превозва Гешев, е избухна в понеделник около обяд в района на Самоков. Прокуратурата започна разследване за терористичен акт.

В дните след инцидента властите излязоха с противоречащи си твърдения за това кой е пътувал в колата, дали има готви експертизи и дали има заподозрени и какво точно се е случило.

Прокурори от цялата страна излязоха на мълчалив протест в знак на подкрепа за Гешев. Три политически сили – ГЕРБ, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ осъдиха случилото се с главния прокурор. От „Продължаваме промяната – Демократична България“ допуснаха, че случката може да е инсценировка, което категорично беше отхвърлено от прокуратурата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG