Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ясен Тодоров свърза атаката срещу Гешев със съдебната реформа и отхвърли версията за инсценировка


Зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров
Зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров

Политическите опити за реформа на съдебната система и в частност на прокуратурата са свързани с избухването на взрив до колата на главния прокурор Иван Гешев в понеделник. Тази връзка направи във вторник зам.-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров пред БНТ.

Той визираше намеренията на част от парламентарните партии за приемане на механизъм, гарантиращ възможността за ефективно разследване на главния прокурор при данни за извършено от него престъпление. За това от години настояват Съветът на Европа и Европейската комисия.

Приемането на такъв механизъм е залегнало като условие за получаване на евросредства по българския План за възстановяване и устойчивост след пандемията от COVID-19. Това е и един от основните законодателни приоритети, за които се разбраха ГЕРБ и “Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ).

Според Тодоров обаче вносителите на текстовете за този механизъм са усетили, че евентуалното му приемане “ще катастрофира” в Конституционния съд (КС) и затова са преминали към “по-брутални действия”.

“Явно е, че начинът, по който се стремят да отстранят сегашния главен прокурор, няма да успее”, каза Тодоров.

Той добави, че от кръга на потенциални заподозрени за взрива в понеделник не са изключени нито магистрати, нито министри, нито депутати, ако за тях бъдат установени уличаващи доказателства.

“Няма нито едно заподозряно лице към момента, но ще бъдат извършени процесуално-следствени действия с всички лица, за които има някакви данни.”

В края на миналия парламент ГЕРБ поиска тълкуване на КС по въпроса дали следствието е независим орган в съдебната система. Това беше свързано с предложението на “Възраждане” шефът на следствието да може да провежда независимо разследване на главния прокурор - вариант, който беше отхвърлен от Комитета на министрите към Съвет на Европа. КС обаче отказа да тълкува темата.

Версията за инсценировка - "смешно и нелепо"

Зам.-шефът на следствието беше помолен да коментира и предположенията на политици, че опитът за покушение срещу Гешев би могъл да е инсцениран. Коментари в тази посока преди ден направиха Атанас Атанасов и Лена Бориславова от ПП-ДБ.

“Аз бях на място, аз съм видял за какво става въпрос, чул съм с ушите си мнението на експертите. Това е абсолютно смешно и нелепо”, каза Тодоров и добави, че “ген. Атанасов ще изпадне в доста глупаво положение, когато разбере какви са истинските факти”.

Атанасов призова в понеделник пред бТВ прокуратурата да разследва и версията за инсценировка, защото случилото се “прилича на многоцелево активно мероприятие”, което цели да “героизира жертвата, жертвата тук е в кавички, и отклоняване на общественото внимание от политическата криза”.

“Аз разчитам на мнението, което чух с ушите си от хора, които наистина са специалисти в тази област”, каза още Тодоров с уточнението, че изводът, че “това взривно устройство е било предназначено за убиване” е на експерти от ГДБОП и “неофициално мнение на водещ световен експерт по антитероризъм и взривове”.

Какво се знае до момента за взрива

Според първоначалната информация по случая, изнесена в понеделник от директора на НСлС Борислав Сарафов, на край пътя между Белчин и София е било поставено взривно устройство с поне 3 кг тротилов еквивалент. То е задействано в момента, в който до него е применавал автомобилът, с който се е движел главният прокурор Иван Гешев.

“Ако вчера главният прокурор не се е движел с брониран автомобил, днес Висшият съдебен съвет трябваше да открие извънредна процедура за избор на главен прокурор”, коментира Тодоров.

По неофициална информация на БНТ Гешев е бил с бронираната кола, с която се е движел по време на посещението си в Украйна в края на миналата седмица и по случайност в понеделник тази кола все още не е била сменена.

Преди взрива главният прокурор е посетил Самоков, след което се е отправил към София. Тодоров нито потвърди, нито отрече друга информация на БНТ - че по алтернативния маршрут за движение на кортежа е било открито друго взривно устройство.

“В този автомобил, който е обект на атентата, е пътувал главният прокурор, пътували са повече от две лица и не е управлявал той автомобила”, каза зам.-шефът на следствието в отговор на въпрос дали е вярно, че Гешев е бил заедно със семейството си в момента на взрива.

По думите на Тодоров става въпрос за “планирано мероприятие, подготвяно много дълго време с няколко участници”: “За да се стигне до този момент с този взрив, явно има пропуски [на службите] на много места.”

Заместникът на Сарафов не даде подробности за химическия състав на взривното устройство, нито коментира конкретни имена на потенциални заподозрени като поръчители.

“Със сигурност поръчител е човек или хора, чиито интереси са сериозно засегнати от работата на прокуратурата”, каза единствено Тодоров, добавйки: “Виждате колко дела има образувани в последните години срещу хора, които се считаха за недосегаеми в годините на прехода.”

В понеделник вечерта говорителката на главния прокурор Сийка Милева каза, че Гешев няма да прави никакви изявления по разследването, а информация по него ще бъде давана само след разрешение на наблюдаващия прокурор. Делото за терористичен акт се води от Софийската градска прокуратура и по него работят следователи от НСлС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG