Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев потвърди, че по време на взрива е пътувал с охранители, а не със семейството си


Иван Гешев
Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев е пътувал със служители от Националната служба за охрана (НСО), а не със семейството си по време на взрива в понеделник. Това потвърди самият той пред БНТ в първия си коментар, след като експлозия избухна в непосредствена близост до колата му.

След случилото се зам.-главният прокурор и ръководител на Националната следствена служба Борислав Сарафов каза, че Гешев е пътувал със семейството си. Впоследствие вътрешният министър Иван Демерджиев каза, че семейството на главния прокурор не е било в колата. Сарафов се извини и каза, че е бил подведен от думи на Гешев, който каза пред сайта “Епицентър”, че се притеснява за децата си.

“Бях със служители от НСО, както съм почти всеки път”, каза Гешев пред БНТ в интервю, излъчено в неделя в централната емисия новини. Той нарече “различни импровизации в медиите” твърдението, че е бил с децата си.

Гешев каза също, че е пътувал по обичаен маршрут, когато се е чул взрив.

“Отдалечихме се посока София и колегите, с които бях от НСО, ме заведоха в сградата на НСО. [...] А това, че сме се отдалечили от мястото, доколкото разбрах е протокол, който спазват служителите на НСО”, каза още той.

В излъчената в неделя част от интервюто Гешев не коментира по същество разминаванията между информацията за случилото се, изнесена от вътрешния министър Иван Демерджиев, и твърденията на Националната следствена служба.

“Аз не мога да отговоря защо служебният вътрешен министър г-н Демерджиев прави някакви изказвания”, каза Гешев и посочи, че разследването се води от следствието.

Главният прокурор спомена и израелски експерт, който според следствието е направил оглед на местопроизшествието. Гешев не посочи името му, но каза, че “който трябва, знае кой е”. В петък Демерджиев каза, че няма информация за този експерт. Ръководителят на Националната следствена служба Борислав Сарафов се позова на този човек, за да каже, че целта на взрива е била да убие намиращите се в колата.

Гешев даде интервюто пред БНТ по видеовръзка от Ню Йорк, където се намира в момента. Той каза, че това посещение е било планирано, а ако той беше нарушил програмата си, това би показало, че го е страх.

“Вярвайте ми, не ме е страх. Някои други хора трябва да ги е страх”, каза Гешев.

Взривът до автомобила, в който е пътувал Гешев, е избухнал в понеделник около обяд в района на Самоков. Прокуратурата започна разследване за терористичен акт.

В дните след инцидента властите излязоха с противоречащи си твърдения за това кой е пътувал в колата, дали има готви експертизи и дали има заподозрени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG