Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шествие, концерт, диктовка. Как София, Пловдив и Бургас отбелязват 24 май


В Бургас хората се радват на празнична украса от няколко дни.
В Бургас хората се радват на празнична украса от няколко дни.

На 24 май българите честват Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Из цялата страна се провеждат шествия, концерти и различни събития както за ученици, така и за възрастни. Тук сме събрали някои от тях в София, Пловдив и Бургас.

София

В София в 10:30 часа започва традиционното шествие от Министерството на културата до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Там в 11 часа се провежда тържествена церемония пред паметника на светите братя.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в официалната церемония пред националната библиотека. Водещ на церемонията ще бъде актрисата Силвия Лулчева, а слово ще произнесе писателят Георги Бърдаров.

Първокласници ще изпълнят стихотворението "Аз съм българче", а след това хорът на Националното музикално училище "Любомир Пипков" с диригент маестро Славил Димитров ще изпълни "Тропар на Св. Св Кирил и Методий" и Химн на светите братя.

В 12 часа пред Народния театър "Иван Вазов" започва празничен концерт за 24 май. В него ще участват стотици деца и ученици от София.

На пл. „Славейков“ също ще бъде преобразен за празника от фестивала „Да поЧетем“.

"Работилница за малки разказвачи" с писателката Катя Антонова и актрисата Силвия Петкова ще открие фестивала. През целия ден от 11:00 до 20:30 часа артисти, автори, актьори, литературни ценители и изпълнители ще се качат на сцената с различни изпълнения, свързани с българското слово.

На площада, който ще е с оригинална пъстра фестивална визия, ще намерите още и зона за четене, базар за книги, както и аудиопроизведения от български писатели.

Пловдив

В Пловдив също ще има множество събития по случай 24 май.

Денят започва с празнична литургия в храм "Св. Св. Кирил и Методий", отслужена от пловдивския митрополит Николай. Следва връчване на почетни знаци и значки на община Пловдив на изявени учители.

На площад "11 май" ще се състои тържество с официални слова, церемония по поднасяне на венци и цветя и празничен молебен.

От там ще тръгне празничното шествие през центъра на града към пл. "Стефан Стамболов. То ще бъде съпровождано от Първи детски гвардейски отряд в България при детска градина "Мая".

Пред сградата на БНБ на Главната улица концерт ще изнесе духов оркестър към Национално училище за музикално и танцово изкуство и Център за подкрепа за личностно развитие Общински детски комплекс - Пловдив с диригент Снежана Георгиева.

На площад "Римски стадион" ще има концерт на фанфарен оркестър на СУ "Паисий Хилендарски". На стълбите на Каменица ще може да се чуе тържествен празничен поздрав от хоровете на Пловдив.

В 17.30 ч. на площад "Стефан Стамболов" започва съвременно фолклорно шоу с участието на Школа за народни танци "Луди Млади" при народно читалище "Проф. Кирил Дженев - 2018 г."

Вечерта завършва на Античния театър с музикално пътешествие в света на Антонио Вивалди със симфоничния спектакъл "Вивалди завинаги" с участието на Максим Ешкенази.

Бургас

В Бургас празничната програма започва с голямо шествие от пл. "Тройката", което ще премине през централната пешеходна улица на града. След това ще има концерти, изложба и други инициативи в регионалната библиотека.

За участия в празненствата са се записали близо 10 хил. души от целия град.
В Морската градина учениците ще могат да поднесат цветя на паметник от Алеята на възрожденците, след което да посетят един от двата концерта, които ще се проведат веднага след шествието.

Единият концерт е на открита сцена "Охлюва" и е под наслов "Език свещен", а другият ще се проведе в Летния театър под наслов "Фолклорни ритми“.
Традиционната изложба на бургаските художници "24 май" ще бъде открита в залата на Дружество на бургаските художници.

След 11 часа започват и празнични инициативи в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Първите от тях са озаглавени "Книгата, която ме намери" или "Сляпа среща с книга", в които деца и възрастни ще получат книга подарък от библиотеката. От 18:00 ч. предстои прожекция на документалния филмов разказ за Йордан Радичков "Истории за птици, хора и други чудеса" на режисьора проф. Любомир Халачев.

На 24 май ще бъде официално открит Планетариумът в зоната за обществен достъп в района на Морската гара, който се намира точно срещу Детския научен център "Планет Ум".

В интернет

На сайта на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" можете да намерите и едно предизвикателство за ученици и възрастни. Можете да направите кратка диктовка, с която да проверите знанията си за българския правопис и пунктуация и да почетете българските учители и просветители.

За празнични събития в други градове можете да прочете тук.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG