Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Благодаря ти, Жоро". Български и международни творци поздравяват Георги Господинов за наградата


Георги Господинов и Анджела Родел се снимат заедно с другите автори и преводачи, номинирани за международната награда "Букър" през 2023 г.
Георги Господинов и Анджела Родел се снимат заедно с другите автори и преводачи, номинирани за международната награда "Букър" през 2023 г.

Десетки български и международни писатели, творци и актьори поздравиха Георги Господинов и преводачката Анджела Родел за спечелването на международната литературна награда „Букър“.

Романът на Господинов „Времеубежище“ в превод на английски от Родел взе престижното отличие във вторник вечерта.

Самият Господинов благодари на всички, които го подкрепят и поздрави българите с празника 24 май в профила си във Фейсбук.

„Честито чудо на езика! Имах щастието да произнеса тези думи на български снощи на връчването на „Букър“ в сърцето на Лондон!“, каза той.

В България едни от първите, които споделиха радостта си от наградата на Господинов, бяха актьорите Захари Бахаров, Мартина Вачкова, Владо Пенев, Диана Алексиева, Весела Бабинова, Луиза Григорова, Владимир Зомбори, Юлиян Вергов, Иван Бърнев и Теодора Духовникова.

Минути след обявяването на решението на церемонията, те публикуваха видео как гледат на живо случващото се в Лондон и избухват в бурна радост, когато чуват, че „Времеубежище“ взима престижната награда.

Актьорът Христо Мутафчиев също поздрави Господинов с наградата и празника на буквите като публикува кратък откъс от романа в профила си.

Аниматорът Теодор Ушев, чиято работа също има международни отличия, поздрави автора на романа и преводачката му Анджела Роделс пост във Фейсбук.

„Той направи най-хубавия подарък на България за 24-и май, но и ни напомни за какво ни е даден този език. В изящното писане на Георги се съдържа цялото наследство, гордост и любов, които езикът ни притежава. Благодаря ти, Жоро!“

„Какъв по-красив и щастлив празник на буквите и думите!“, написа професорката по политически науки Анна Кръстева. Тя се възхищава още и на романа на Господинов, който намира за вдъхновяващ.

Международно известната турска писателка Елиф Шафак поздрави Господинов в Туитър.

„Моите сърдечни поздравления. Наистина прекрасни новини!“, написа тя.

„Невероятно съм щастлив, че великият Георги Господинов току що спечели международната награда „Букър“, каза Гарт Грийуел още във вторник вечерта. Той е американски литературен критик, преподавател и писател, който пише за изданието Ню Йоркър.

Главният редактор за Европа на Гардиън Катерин Бътлър също побърза да поздрави Господинов и написа в Туитър, че е горда, че е публикувала част от работата му в изданието.

Редица български политици също отбелязаха радостта си за наградата за българския роман, сред които Бойко Борисов, Кирил Петков и други.

Международната награда "Букър" е вероятно най-важното световно отличие в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 г., а нейни носители през годините са били Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс. През 2005 започва да се връчва и международният "Букър" само за книги в превод.

Номинацията за международен "Букър" е поредното признание за Георги Господинов и романа "Времеубежище". "Ню Йоркър", "Гардиън" и "Файненшъл Таймс" го обявиха за една от книгите на 2022 г. За "Времеубежище" Господинов получи и престижната награда "Премио Стрега Еуропео" и така стана първият писател от Източна Европа с това отличие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG