Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски осъди руските атаки с дронове, съюзниците обсъждат нова военна помощ за Украйна


Президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеообръщението си от 24 май, 2023 г.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеообръщението си от 24 май, 2023 г.

Министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин ще проведе виртуална среща с контактната група по отбраната на Украйна, която се състои от десетки страни, подкрепили Киев в борбата му срещу пълномащабното непровокирано нахлуване на Русия.

В същото време президентът на Украйна Володимир Зеленски призова съюзниците да ускорят доставката на обещаните изтребители F-16 за укрепване на противовъздушната отбрана на страната му.

На срещата в четвъртък ще бъдат обсъдени начини за поддържане на бронираните маневрени способности на Украйна и укрепването на противовъздушната й отбрана срещу продължаващите атаки на Русия, каза Пентагонът.

Новината идва на фона на продължаващите въздушни удари на Русия срещу украински градове и региони. През нощта срещу четвъртък Москва отправи нова вълна от ирански дронове срещу Киев и няколко украински региона. Всички дронове са свалени, съобщи украинската противовъздушна отбрана на 25 май.

"Общо 36 дрона бяха изстреляни към Украйна. Предполага се, че противникът е имал за цел да атакува критична инфраструктура и военни обекти в западните райони на страната", казаха украинските военни.

След атаките Зеленски обвини Москва, че тероризира украинците и благодари на военните за свалянето на всички безпилотни самолети, пуснати от Русия през нощта.

По-рано официални лица съобщиха, че са обявени въздушни тревоги в Киевска, Чернигивска, Житомирска, Кировоградска, Николаевска, Херсонска, Днепропетровска, Одеска, Волинска, Тернополска, Виницка и Лвовска области.

Руски дрон атакува Киев, 25 май, 2023 г.
Руски дрон атакува Киев, 25 май, 2023 г.

Боевете за град Бахмут, който се превърна в епицентър на войната в района на Донецк в Украйна, продължават, каза украинската армия, въпреки твърденията на Русия, че контролира целия град.

Украинските сили са отбили 28 руски атаки в Бахмут, съобщи украинската армия във всекидневния си доклад за ситуацията на фронта на 25 май.

Руски обстрел също уби цивилен в Часов Яр, местност близо до Бахмут, каза областният губернатор на Донецк Павло Кириленко в четвъртък.

Евгений Пригожин, началникът на руската група наемници "Вагнер", която оглави атаката срещу Бахмут, каза в четвъртък, че бойците му започват да напускат града, който той твърди, че е превзел напълно.

Във видео, публикувано в Телеграм, Пригожин каза, че неговите войски ще предадат Бахмут на редовните руски въоръжени сили до 1 юни. Той добави, че "ако военните се сблъскат с трудности", някои бойци на Вагнер може да останат в Бахмут.

Министерството на отбраната все още не е коментирало последното изявление на Пригожин.

В нощното си видеообръщение Зеленски каза, че предоставянето на произведени от САЩ изтребители F-16 на Киев е ясен знак, че Русия е обречена да загуби войната в Украйна. По думите му най-важна е бързината в обучението и в снабдяването със самолетите.

Междувременно Федералната служба за сигурност на Русия съобщи в четвъртък, цитирана от руските информационни агенции, че е арестувала двама украинци, които според нея са планирали да атакуват руски атомни електроцентрали.

"Диверсионна група от украинското външно разузнаване (...) се опита да взриви около 30 електропровода на атомни електроцентрали в Ленинград и Калинин" в началото на май", казва руската служба за сигурност.

На 24 май руското министерство на отбраната каза, че три украински кораба с дистанционно управление са се опитали да атакуват руски военен кораб в Черно море.

Министерството написа в публикация в Телеграм, че руският кораб е защитавал газопроводите "Турски поток" и "Син поток", които транспортират газ от Русия до Турция, че не са му нанесени щети и че всички атакуващи лодки са унищожени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG