Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да, България" най-вероятно няма да има министри в кабинет на ПП-ДБ и ГЕРБ, но ще го подкрепи


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.
Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Председателят на "Да, България" - част от обединението "Демократична България" Христо Иванов каза, че представители от формацията му най-вероятно няма да участват в състава на кабинет с втория мандат.

"Нашата препоръка и нашето предпочитание беше за формат на кабинет, който да е изцяло неутрален и експертен, но ние разбираме и ще бъде много важно да има правителство. Така, че най-вероятното ни решение ще бъде, че няма да участваме със своите политически представители, но ще дадем политическа подкрепа в парламента за него", каза Иванов пред журналисти.

В понеделник "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ съобщиха, че ще предложат правителство за 18 месеца с ротационен премиер. В първите девет месеца министър-председател ще бъде Николай Денков от ПП-ДБ, а вицепремиер и външен министър Мария Габриел от ГЕРБ. За следващите девет месеца премиер ще бъде Габриел, а Денков – вицепремиер.

Номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел получи мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев, след като партията ѝ спечели най-много гласове на изборите на 2 април. Тя обаче върна мандата неизпълнен, след като ГЕРБ се договори за съвместно управление с мандата на втората политическа сила - ПП-ДБ. Очаква се Румен Радев да го връчи на кандидатът за премиер на ПП-ДБ Николай Денков.

Едва след приключване на преговорите по формиране на редовен кабинет и представяне на персоналния състав на бъдещия Министерски съвет, "Демократична България" ще обяви окончателното си решение, каза Христо Иванов.

По думите му не бива да се очакват изненади, тъй като от ДБ са убедени от необходимостта от правителство с втория мандат. Те обаче няма да излъчат свои представители в него, тъй като вярват, че бъдещите министри трябва да имат експертен профил.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG