Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ и ДПС прокарват "удар по съдийската независимост" покрай механизма за главния прокурор 


Председателят на правната комисия Стою Стоев (вдясно) и Мирослав Иванов от ПП-ДБ не разкритикуваха редакцията, подкрепена от ГЕРБ и ДПС, която дава възможност председателите на ВКС и ВАС да се избират с прокурорско мнозинство.
Председателят на правната комисия Стою Стоев (вдясно) и Мирослав Иванов от ПП-ДБ не разкритикуваха редакцията, подкрепена от ГЕРБ и ДПС, която дава възможност председателите на ВКС и ВАС да се избират с прокурорско мнозинство.

Механизмът, гарантиращ възможност за независимо разследване на главния прокурор при наличие на данни за извършено от него престъпление, стана факт и на второ четене в парламентарната правна комисия в четвъртък.

Членовете ѝ приеха проекта с промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), изработен от екипа на служебния правосъден министър Крум Зарков, но прокараха и една сериозна редакция.

С гласовете на депутатите от ГЕРБ и ДПС в комисията мина предложение за отпадане на изискването председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) да се назначават и освобождават само с решения на Пленума на ВСС, взето с мнозинство от представители на съдийската квота.

Тази поправка беше приета заедно с намаляването на минималния брой гласове, необходими за назначаване и освобождаване на т.нар. трима големи в съдебната власт - главният прокурор и ръководителите на ВКС и ВАС. В момента те са 17, но след приемане на промените в ЗСВ и НПК ще станат 13.

Това означава, че ако депутатите окончателно премахнат в пленарната зала изискването председателите на двете върховни съдилища да се избират и освобождават с мнозинство от съдии, избирани за членове на ВСС пряко от съдии, 11-членната Прокурорска колегия и двама членове на съвета, излъчени от парламента, ще са достатъчни да кадруват по върховете на ВКС и ВАС.

Възражение от правосъдното министерство

Срещи това остро възрази зам.-министъра на правосъдието Емил Дечев. Той е съдия по професия, който настоя пред депутатите да не приравняват по този начин председателите на върховните съдилища с главния прокурор, защото това ще накърни съдийската независимост.

Гаранцията, че ВСС няма да кадрува с прокурорско мнозинство в съдилищата беше една от основните идеи за разделянето на съвета на две колегии.

За това изискване от години настояват и експертите от Венецианската комисия, която е органът, който консултира страните членки на Съвета на Европа по въпросите на правосъдието.

Иван Гешев отново обвини "политическата мафия" и "политическия боклук" в опит за намеса в съдебната власт и напусна парламентарната правна комисия.
Иван Гешев отново обвини "политическата мафия" и "политическия боклук" в опит за намеса в съдебната власт и напусна парламентарната правна комисия.

Само една реакция от ПП-ДБ

Срещу тази редакция възрази и бившата правосъдна министърка и депутат от “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) Надежда Йорданова в края на обсъждането на механизма.

“Орязахте много съществено съдийското самоуправление”, каза Йорданова и подчерта, че отпадането на задължителното съдийско мнозинство в избора и отстраняването на председателите на ВКС и ВАС е “сериозен удар по съдийското самоуправление и съдийската независимост”.

Депутатката от ПП-ДБ призова колегите си правната комисия да преосмислят този текст, но не последва никаква редакция от залата.

Председателят на комисията Стою Стоев, също от ПП-ДБ, само благодари на Йорданова и премина към следващата точка от дневния ред. Никой друг от парламентарната им група не възрази на прокараната с гласовете на ГЕРБ и ДПС поправка.

Кратко включване от Гешев

Йорданова беше единственият член на правната комисия, която възрази в началото на заседанието и срещу поведението на главния прокурор Иван Гешев. Той се появи в залата, за да произнесе кратка реч, след която напусна.

“Няма да участвам в нещо, което предварително, вероятно, е решено и обслужва, може би, това, което определих като политическа мафия и което българските граждани определят като политическа мафия, политически боклук, олигархия и организирана престъпност. И няма да позволя да участвам, може би, в това, което каза проф. Киров и един друг конституционалист, ще перифразирам - превръщането на правовата държава в дрипа и пипането на Конституцията с мазни пръсти”, каза главният прокурор и излезе от залата.

Веднага след това Йорданова се обърна към Стоев с молба да не позволява на представители на прокуратурата да правят “политически изявления”, с които обиждат народните представители.

“Следва да напомним на главния прокурор, че в случаи, когато той смята, че има мафия, той има всички правомощия по НПК да образува досъдебно производство, да разследва и да повдига обвинения”, каза депутатката от ПП-ДБ, след което Стоев се извини, че е допуснал изявлението на Гешев.

Т.нар. механизмът за контрол на главния прокурор предвижда разследванията срещу главния прокурор и заместниците му да се водят от наказателен съдия с ранг на върховен, който временно да бъде назначаван за ad hoc прокурор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG