Връзки за достъпност

Извънредни новини

Механизмът за разследване на главния прокурор мина на първо четене със 191 гласа. Само "Възраждане" се въздържа


Служебният правосъден министър Крум Зарков представи проекта за механизъм за разследване на главния прокурор.
Служебният правосъден министър Крум Зарков представи проекта за механизъм за разследване на главния прокурор.

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), които въвеждат мeханизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници при данни за извършени от тях престъпления, беше приет за няколко часа на първо четене в пленарната зала на парламента в петък.

Проектът, представен от служебния правосъден министър Крум Зарков, беше подкрепен със 191 гласа, нито един “против” и 33 “въздържал се” от групата на “Възраждане”. Промените минаха преди ден на първо четене и през правната комисия.

Механизмът предвижда разследванията срещу главния прокурор и заместниците му да се водят от наказателен съдия с ранг на върховен, който временно да бъде назначаван за ad hoc прокурор. Промените намаляват и минималния брой на гласовете в 25-членния Пленум на Висшия съдебен съвет (ВСС), с които се назначават и освобождават главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища - от 17, както е в момента, на 13.

За председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд беше предвидено допълнително изискване - изборът или отстраняването им да бъде подкрепено от повечето членове на съвета, излъчени пряко от съдиите.

Депутатите отхвърлиха алтернативното предложение на “Възраждане” разследването на главния прокурор да бъде поверено на директора на Националната следствена служба. Тази идея получи подкрепата само на 56 народни представители - 33 от “Възраждане”, 19 от БСП и четирима от ГЕРБ.

“През последните дни този законопроект стана болезнено актуален. Твърде дълго време системата се управляваше на принципа мъка без край и това води до нейния мъчителен край”, каза министър Зарков при представянето на проекта на служебния кабинет.

Преди ден това предложение беше подкрепено от Съюза на съдиите в България, Висшия адвокатски съвет и неправителствени организации, а беше отхвърлено от ръководството на прокуратурата, Асоциацията на следователите и Гражданския съвет към ВСС. На обсъждането в правна комисия присъства и главният прокурор Иван Гешев, но той не взе думата. Вместо него говориха заместничките му Красимира Филипова и Десислава Пиронева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG